U OŠ Ivana Mažuranića u Tomislavgradu nedavno je održano prvo kolo natjecanja iz edukacijske robotike u sklopu projekta SPARKreatorice.

Skupina od deset djevojčica, tijekom dva mjeseca, redovito je dodatno dolazila u školu i učila svoje prve korake u svijetu programiranja. Uz pomoć svoje mentorice i nastavnice Marine Livaja, naučile su upravljati malenim Mbot robotima i koristiti razne senzore koji se nalaze na njima. Svoje robote su „učile“ da izbjegavaju prepreke, slijede svjetlost ili svoje „vlasnice“ poput psića, proizvode zvukove i pjesmice, daju svjetlosne signale ili jedan s drugim komuniciraju. Piše Tomislavcity.

Prije samog natjecanja ravnateljica im je poželjela sreću i dobru zabavu. Djevojčice su dobile pet zadataka pripremljenih u udruzi Hello World (SPARK school) i ozbiljno se primile posla. Zadaci su bili vezani za matematiku i prikaz svjetlosnih poruka na LED ekranu. Neke su zadatke riješile bolje, a neke samo mrvicu lošije i sada se već raduju sljedećem od ukupno četiri kola kako bi popravile svoj rezultat.

Kako navode u ovoj našoj školi, trenutni poredak naših malih programerki je sljedeći: 1. Jana Krišto, 2. Marija Mamić, 3. Antonela Radoš i Stana Ljubas, 4. Ana Šarac, 5. Nikolina Klišanin, 6. Tea Tatarević, 7. Antea Višić, 8. Katarina Baćak i Mihaela Budimir.

Dvije djevojčice koje ukupno budu najuspješnije nakon četiri kola idu na državno natjecanje, gdje će se natjecati s djevojčicama iz drugih škola od ukupno 20 koje sudjeluju u ovom projektu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok