U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i općinskom Udrugom pčelara „LI-VRISAK“ u subotu, 10.ožujka 2018. godine u Hotelu Park u Livnu održano je edukativno predavanje za pčelare i sve poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja kao i proizvođače ratarskih kultura.

Prof.dr.sc. Nezir Tanović tijekom svog izlaganja, istaknuo je strateške aspekte u pčelarstvu i nazočnima ukazao na  mogućnosti ostvarivanja dobiti u pčelarskoj proizvodnji, kroz povećanje proizvodnje i upošljavanje.

Na predavanju sudionici su imali priliku pobliže upoznati  ljekovito i aromatično bilje u funkciji pčelinje paše (aspekti facelije, heljde i drugih medonosnih biljnih vrsta), samoniklo ljekovito bilje, plantažni uzgoj, prerada ljekovitog i aromatskog bilja, aspekti ekološke certifikacije, zdravstveni aspekti, tematika profitabilne proizvodnje u ratarstvu i krmnom bilju.

Ovom prigodom naglasio je, među ostalim, kako je pčelarstvo  u Hercegbosanskoj županiji jedna od svjetlijih točaka, s obzirom na činjenicu da je područje izuzetno bogato medonosnim biljnim vrstama i čistim zrakom, što rezultira mogućnošću da bi svaki kilogram meda, mogao certificirati kao ekološki proizvod.

Sudionici na predavanju imali su priliku steći nova znanja o uzgoju medonosnih biljnih vrsta i razmijeniti iskustva kako bi doprinijeli postizanju boljih rezultata u proizvodnji meda i ljekovitog i aromatičnog bilja.

Predavanje na temu ljekovitog i aromatičnog bilja je pobudilo veliki interes pčelara i ostalih poljoprivrednika koji se bave uzgojem ratarskih kultura, što potvrđuje i podatak da je predavanju prisustvovalo preko devedeset proizvođača.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok