U organizaciji GSS-a BiH i HB županije, u Livnu je održana savezna zimska vježba spašavanja i traganja.

Uz 8 gorskih službi spašavanja iz BiH i dvije iz RH, u akciji su sudjelovali i pripadnici CZ-a. Uz kraću edukaciju i praktično pokazivanje uporabe sredstava i pomagala za spašavanje, pješice se krenulo u potragu za unesrećenim. Na mjestu događaja razgovarali smo s predsjednikom Saveza GSS-a BiH Zdenkom Marićem. Piše Večernji list BiH.

Kazao nam je kako je osnovni cilj da svi rade istim tehnikama spašavanja, po istim procedurama, da imaju iste frekvencije na radiovalovima te da su kompatibilni na terenu. - Ovakve vježbe nam i koriste kako bismo se uigrali, pokazali spremnost u svakom trenutku da izađemo na teren i pomognemo ljudima u nevolji, dodao je i Sabahudin Spahović iz FUCZ-a. Lavine su česte na Dinaridima te nismo mogli a ne prisjetiti se tragičnog slučaja od prije 5 godina kada je 23. veljače 2013. velika lavina krenula je s grebena Kamešnice i zahvatila 4 alpinista koja su se nalazila blizu grebena. Stoga je pomoć s druge strane granice itekako potrebna. Kazao nam je to i Ivica Jurela iz Stanice HGSS Split te dodao: - U nekim trenucima puno je lakše nama doći iz Sinja, iz Splita, do ovog područja, nego iz Livna kad budu veliki snjegovi i kada je cesta zatrpana. Pitamo pročelnika Stanice GSS-a HBŽ-a Marina Vidovića o prošlogodišnjim aktivnostima.

- U posljednjih 13 mjeseci, samo što se tiče naše stanice, imali smo 22 spašena ljudska života, kazao je Vidović, kao i to da je na razini BiH u prošloj godini spašeno 80 života. Unatoč tomu, BiH još nema zakon o GSS-u. - Što, recimo, kolege u ostalim državama u regiji imaju i time je riješen status. Koliko je god bitno financiranje, još je bitnije riješiti položaj u društvu, status GSS-a. Javnost je prilično upoznata i prepoznala je važnost GSS-a, pa i stručna javnost, no to je spor proces. I politički razlozi nas koče da to ne ide brže, ali nadam se da će se to ipak dogoditi, da GSS dobije zasluženo mjesto u toj piramidi - kazao nam je predsjednik Saveza Marić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok