Tradicija naše škole je odlazak u Hrvatsko narodno kazalište u Splitu u predbožićno vrijeme.

Ove školske godine posjet je bio pomaknut na proljeće. Tako se, baš na prvi dan proljeća, sedamdesetak učenika i osam profesora naše škole uputilo iz snježnog i vjetrovitog Livna u kišoviti Split. Povod putovanju bila je dramska predstava „Višnjik“ Antona Pavloviča Čehova.

Ova drama govori o propasti ruske plemićke obitelji koja živi raskošno, pritom ne brinu previše što će biti sutra. To ih dovodi do financijskog sloma, a zbog toga moraju prodati staro obiteljsko imanje, višnjik. Likovi kao da nemaju snagu išta poduzeti i prepušteni su nekim svojim razmišljanjima i letargiji. Predstavu je na kazališne daske postavio ruski redatelj Aleksandar Ogarjov i u velikoj je mjeri modernizirao scenografiju, unio elemente moderne glazbe, pa čak i multimedijalnosti.

Kostimi su ostali prilagođeni vremenu zbivanja drame. No, priča o kraju i krahu jednoga vremena i jednog svjetonazora ostaje ista, svevremenska.

Ono što se najviše moglo uočiti u radnji drame je nemogućnost ostvarivanja osobne sreće likova. Oni kao da su ostali zarobljeni u okovima nekih prošlih vremena, nekih pomalo sebičnih i uskih shvaćanja. Kroz ovo uprizorenje Čehovljeva „Višnjika“ učenici su se upoznali s klasičnim kazališnim komadom u moderniziranoj verziji.

Priopćeno je iz Srednje ekonomske škole Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok