U sklopu 21. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, organizirana je gospodarska konferencija pod nazivom ”Investicijski potencijali Hercegovine”.

S ciljem predstavljanja investicijskih prilika i potencijala, konferenciju je organizirao Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar, u suradnji s Agencijom za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) u BiH. Na jednom mjestu okupili su se gospodarstvenici, ulagači, inozemni gosti iz Indije, Kine, Jordana, Švicarske, Turske, kao i predstavnici općinskih i županijskih razina vlasti ove regije, među kojima i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Važnost osnivanja CIRP-a kao jedinstvene organizacije koja je na raspolaganju svim potencijalnim investitorima izdvojio je u svome izlaganju mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, koji je konferenciju i otvorio. Razvoj malih i srednjih poduzeća, ulaganja u proizvodnju električne energije, postojeću infrastrukturu, turizam te poljoprivredu, prvenstveno pogone za preradu voća i povrća, naveo je kao ključne čimbenike.

Upravo se predstavljanjem prirodnih, materijalnih i ljudskih potencijala regije Hercegovine, koja obiluje značajnim energetskim, turističkim i poljoprivrednim kapacitetima, može unaprijediti poboljšanje poslovnog okruženja, istaknula je zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) u BiH Damirka Mioč. Prema podacima Centralne banke BiH  bilježi se povećanje od preko 50 posto izravnih inozemnih ulaganja u BiH tijekom 2017. u odnosu na 2016. godinu. Doprinose tome i ovakve konferencije kojima se povezuju inozemni i domaći gospodarstvenici poručila je Mioč, te ukazala na prisutnost određenih otežavajućih okolnosti za inozemne ulagače, kao što je nepostojanje olakšica za investiranje, pojednostavljenje procedure za registraciju i slično.

Na neuređenost pravnih propisa koji trenutno koče investicijska ulaganja u BiH osvrnuo se u izjavi za medije i Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio rekavši kako za Hrvatsku nisu interesantni samo potencijali Hercegovine, nego Bosne i Hercegovine u cijelosti.

“Postoji čitav niz sektora gdje možemo i moramo zajedno surađivati i zbog toga je za nas od strateškog značenja da BiH što prije krene s pregovorima, uđe u  Europsku uniju jer kroz to se zapravo i investira u navedene sektore. Kad se usvoje te sektorske strategije onda je zapravo i BiH spremna i ima temelje na osnovu kojim mi možemo bolje, efikasnije i brže surađivati i više investirati.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok