Predsjedništvo Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad održalo je svoju treću redovitu sjednicu na kojoj su nazočili svi članovi Predsjedništva.

U uvodnom dijelu i slijedom točaka dnevnog reda ,predsjednik Stipe Braovac nazočne je upoznao sa informacijom i donesenim zaključcima sa održane II.  sjednice Predsjedništva  Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije u Tomislavgradu.

Tom prilikom predsjednik Udruge je izvjestio da je nakon rasprave donesen zaključak kojim Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije ne podržava rad dosadašnje koordinacije Udruga Hercegbosanske  županije, čime se traži promjene u radu same koordinacije ili će u protivnom doći do  istupanja iste iz rada koordinacije Udruga.

Predsjedništvo Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad je stava da stoje iza spomenutog zaključka te inzistiraju da se formira nova Koordinacija Udruga Hercegbosanske županije sa ravnomjernom zastupljnosti članova i predstavnika braniteljskih udruga iz  Tomislavgrada, Livna i Kupresa.

Isto tako Predsjedništvo je upoznato sa Nacrtom zakona o braniteljskim udrugama na nivou FBiH te je zaključeno da se ipak sačeka donošenje tog zakona  s tim da i dalje Predsjedništvo Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad  stoji na ranijim načelima da Koordinacija ne može više raditi na način kako je radila do sada. 

Vezano za članstvo , predsjednik Udruge je izvjestio Predsjedništvo o brojčanim pokazateljima članova  Udruge HVIDR-a HVO HB Tomislavgrad (aktivnih 165 članova)  čime je donesen zaključak da se prolongira odluka o reevidenciji i upisu do kraja tekuće godine. 

Istekom tog vremena samo Predsjedništvo može donijeti odluke o upisu svakog novog člana.

Naime , po ranijoj odluci svi članovi u tijela udruge (Predsjedništvo , Nadzorni odbor i Sud časti)  dužni su se bili učlaniti u udrugu gdje je dat rok od mjesec dana od održane II sjednice Predsjedništva i za njih se vezala obveznost ,dok  za ostale članove postupak učlanjena i reevidencije je vrijedio do kraja ožujka 2018.godine.

Predsjednik Udruge HVIDR-a HVO HB Tomislavgrad je također nazočne na sastanku izvjestio o prostoru unutar braniteljske zgrade koje je ova Udruga na korištenje dobila od Uprave za pitanje branitelja HBŽ.

Radi se o prostoru od 74 m2 u roh bau sustavu  koji treba cjelokupno uraditi i opremiti a čija će buduća namjena biti za druženje članova ove udruge.

Za opremanje novih prostorija općina Tomislavgrad u svome ovogodišnjem proračuna za tu namjenu je izdvojila 5000 KM, Skupština Hercegbosanske županije 500 KM dok je prema Državnom uredu za Hrvate izvan RH temeljem Javnog poziva poslana pravovaljana dokumentacija kojim se za istu namjenu traže financijska sredstva.

Predsjedništvo je  informirano o aktivnostima koji se poduzimaju u svezi zaštite i ostvarivanja prava članova Udruge HVIDR-a HVO HB Tomislavgrad s napomenom da  u toj domeni zahvale pripadaju Upravi za pitanje branitelja HBŽ kao i općinskoj službi za pitanje branitelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok