„I danas su tužna i duboka sjećanja kao i prethodnih godina odajemo spomen svima koji su dali svoje živote braneći svoj dom i gradeći bolju budućnost za sve nas“, rekla je, uz ostalo, danas na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Livna u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto i naglasila:

„Nažalost današnja sloboda, mir i država u kojoj živimo nije ono što su kao ideal imali i za šta su se borili naši branitelji. Na svaki način iskrivljuju se povijesne činjenice te se kroz razne revizije degradiraju braniteljska prava, prijeti oružjem i medijski napada na sve ono što ima predznak hrvatski i veže se uz hrvatski narod. Upravo u ovakvoj politički, sigurnosno i na svaki drugi način neizvjesnoj situaciji u kojoj nas žele proglasiti manjinom moramo prijeći preko svojih razlika i pojedinačnih interesa te ujedinjeni ustrajati u realizacijij naših prava za ostvarenje pune ustavne i svake druge jednakopravnosti.“ Svečanoj sjednici uz brojne goste nazočili su i : predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministri u Vladi, Ivica Brešić, Darinko Mihaljević, Stipan Šarac, Petar Galić i Hikmet Hodžić, potom predsjednik Fedracije BiH, Marinko Čavara, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH, Denis Lasić, član Predsjedništva HNS-a, Vlado Džojić, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici drugih vjerskih zajednica među kojima je i livanjski gvardijan fra Pero Kuliš.

Na današnjoj Svečanoj sjednici u povodu Dana obrane Livna 13.-23. travnja nazočnima se obratio i gradonačelnik Livna, Luka Čelan. On je, među ostalim, rekao: „ Na današnji dan prije 26 godina čista obraza uzdigli smo se u punini snage svoje hrabre, odlučne, prije svega domoljubne mladosti. Mladosti koja nije niti htjela niti znala kalkulirati. Mladosti koja je istinski voljela.“

Nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Livna, Sead Hadžijahić, a u ime ministra branitelja Republike Hrvatske izaslanik, Željko Mihaljević koji je naglasio u svom obraćanju nazočnima: „Obrana Livanjske bojišnice bila je zadnja linija obrane Hrvatske i prva linija oslobađajućih operacija i odlučna hrvatska pobjeda u ratu u Bosni i Hercegovini kojom je obranjeno šire područje Livna i zaustavljen srpski prodor prema Dalmaciji, dodavši, uz ostalo, „ U ime ministra hrvatskih branitelja prenosim poruku da pokažete snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima naše povijesti“.

Današnja Središnja proslava 26. obljetnice obrane Livna počela je svetom misom u Crkvi Svih svetih u Livnu koju je predvodio, uz koncelebraciju svećenika, župnik u Livnu fra Vinko Sičaja nakon čega je održan svečani mimohod pripadnika oružanih snaga BiH.

Potom su predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, brojna izaslanstva kao i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije s ministrima u Vladi položili vijence i upalili svijeće na Spomenik poginulim za slobodu Hrvatskog naroda.

Proslava 26. obljetnice obrane Livna i Livanjskog kraja nastavljena je u Memorijalnom centru u Donjim Rujanima i kapeli sv. Stjepana u Čelebiću u kojima su  služene svete mise.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok