Elektroprivreda HZ HB je jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje je u poslijeratnom razdoblju izgradilo dvije hidroelektrane, i to HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato ukupne snage od 90 MW te prvu vjetroelektranu u BiH - VE Mesihovina (snage 50,6 MW). Sedam hidroelektrana koje su u vlasništvu EP HZ HB ukupne je instalirane snage 852 MW.

Vođenje i nadzor nad radom hidroelektrana obavlja se iz suvremeno opremljenoga Dispečerskoga centra CUP Mostar. - Prosječna godišnja proizvodnja postojećih hidroelektrana iznosi oko 1600 GWh električne energije, što zadovoljava polovinu naših potreba - kazao je generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja. - Osim proizvodnje električne energije, naše hidroelektrane su sposobne pružati sve vrste pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu BiH i sustavima u okruženju - dodao je.

Uz investicije u nove energetske objekte, EP HZ HB konstantno ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta u cilju sigurne i stabilne opskrbe električnom energijom svih svojih kupaca. Od većih zahvata na hidroelektranama ističu upravo završenu revitalizaciju HE Rama, remont agregata br. 2 u HE Mostar, agregata 1 u HE Jajce 2 i sanaciju agregata br. 1 u HE Peć Mlini.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora strateška je opredijeljenost EP HZ HB za osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša. Ono što proizlazi iz takve opredijeljenosti izazovi su tržišta s kojima se suočavamo i koje rješavamo. Obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu. Povećanjem udjela obnovljivih izvora energije povećava se i energetska održivost sustava. Pomaže u poboljšavanju sigurnosti dostave energije tako što smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije. Očekuje se kako će u kratkoročnom razdoblju obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije. Svojim primjerom pripreme izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora EP HZ HB potvrđuje i dokazuje stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.

Strateškim planom i programom za energetiku BiH razvojni proizvodni projekti Elektroprivrede HZ HB uvršteni su u prioritetne projekte BiH. Prema odluci Vlade FBiH od 15. veljače 2010. o proglašenju javnoga interesa i pristupanju pripremi te izgradnji 28 prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH, EP HZ HB nositelj je aktivnosti pripreme izgradnje 11 prioritetnih elektroenergetskih objekata: RiTE Kongora, CHE Vrilo, CHE Kablić, VE Mesihovina, VE Borova glava, VE Velika Vlajna (VE Jastrebinka), VE Poklečani, HE Ugar Ušće, HE Ivik, HE Vrletna kosa i HE Han Skela. Sukladno važećim odlukama i planovima poslovanja, EP HZ HB obavlja aktivnosti pripreme za izgradnju drugih hidroelektrana i vjetrolektrana (CHE Vrilo, VE Poklečani, VE Velika Vlajna), kao i aktivnosti pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana. - Naglašavam, jedino smo elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana, a uskoro i iz vjetroelektrana - kazao je generalni direktor Marinko Gilja. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok