Foto: Livno Online

Svečanom sjednicom Gradskom vijeća održane u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu danas je obilježen 28. rujan Dan Grada Livna.

Svečanoj sjednici, uz ostale, nazočili su: hrvatski član predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima Darinkom Mihaljevićem i Hikmetom Hodžićem, potom predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bariša Čolak, predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata, kao i predstavnici oružanih snaga BiH i livanjski gvardijan, Pero Kuliš.

Na Svečanoj sjednici gradonačelnik Livna Luka Čelan ,među ostalim, govorio je o spremnosti na suradnju i pružanje svake logističke podrške bilo kojem zainteresiranom ulagaču i poslovnom čovjeku za pokretanje poslova u Livnu, urađenim infrastrukturnim projektima i svemu drugom što se radi i planira uraditi. Dotaknuo je neophodnost bolje usklađenosti Zakona o načelima lokalne samouprave i zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Posebice je rekao da je grad Livno započeo izgradnju kolektora za prikupljanje fekalnih otpadnih voda za naselja Žabljak i Rapovine u duljini od nešto više od 4 kilometra. U analizi urađenog rekao je gradonačelnik Livna da je završena izgradnja srednje glazbene škole i da će vrlo brzo biti omogućen nastavak glazbenog obrazovanja učenika nakon unutarnjeg uređenja zgrade koje je u tijeku. Naveo je i nedavno otvaranje poslovnog inkubatora u Livnu. Govoreći o mladima na ovom području posebice školskoj djeci istaknuo je da se u zadnjih 7 godina za svu školsku djecu uspjelo osigurati besplatan prijevoz i da grad Livno potporu za ovaj projekt ima od strane Vlade Hercegbosanske županije i resornog ministarstva.

U obraćanju na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Livna hrvatski član predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović čestitao je najprije 1126. obljetnicu prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja i doprinosu Gradu Livnu HKDU Dinare i KUD Rudina, a posebice je čestitao 100. obljetnicu osnutka NK Troglav 1918. Veseli ga da je godina obilježena s mnogo aktivnosti i da bi se radovao da 1127. godina Livna bude još sadržajnija. Naglasio je značaj gospodarske i demografske politike sa stajališta obitelji i djece i  na taj način šaljemo poruku kako je dobro praviti dobro za svakog žitelja i prijatelja koji se želi vratiti da gradi svoju budućnost na ovom prostoru. Dr. Dragan Čović hrvatski član predsjedništva BiH istaknuo je uvjerenje kako nam u tome mogu pomoći naši prijatelji iz Republike Hrvatske zahvalivši se konzulu Republike Hrvatske na posebnom načinu prepoznavanja naših planova kako bi ovo područje Hercegbosanske županije bilo prepoznato istaknuvši i rješavanje problema graničnih prijelaza i to bi omogućilo lakšu komunikaciju Grada Livna s Republikom Hrvatskom. Želim puno planova Livnu i ovim prostorima kako bi Livno bio još suvremeniji i moderniji grad i duboko sam uvjeren, rekao je dr. Čović da će se nastaviti dobra suradnja s Republikom Hrvatskom iz ovih pograničnih područja.

Na današnjoj Svečanoj sjednici Odlukom Gradskog vijeća za počasnog građanina Grada  Livna proglašen je Zlatko Dalić izbornik Nogometne reprezentacije Hrvatske, a zahvalnice Grada Livna za postignuća u promoviranju Grada Livna dodijeljene su: HKDU Dinari i KUD Rudine iz Vidoša i Nogometnom klubu Troglav 1918.

Nakon Svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće na Spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda i Spomenik kralju Tomislavu u Livnu. Vijence su položili i upalili svijeću i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministar Darinko Mihaljević. Prije Svečane sjednice služena je Sveta misa u Župnoj crkvi Svih svetih u Livnu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok