Prije koji dan svečano je obilježen dan općine Livno i njegovo prvo spominjanje u povelji kneza Mutimira, daleke 892.godine, dakle prije 1126 godina.

Ta velika obljetnica sa kojom se može pohvaliti vrlo malo gradova u BiH, a bogami i šire, obilježena je nizom svečanih događanja koja su kulminirala slučajnim predozbornim skupom HDZ BiH. U sportskoj dvorani  popunjenoj isključivo malobrojnim korisnicima općinskog i županijskog proračuna, održani su govori nositelja lista za predstojeće izbore, a vrhunac je dostignut nastupom i govorom kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda, Dragana Čovića.

On je prisutne budžetlije podsjetio da je ovo je naša domovina, naš kraj, naša djedovina. Ostat ćemo mi svoj na svome, vjerojatno misleći da će ostati sami svoj na svome, kad svi ostali uskoro isele sa svojim obiteljima u socijalističku Njemačku. Naš glavni cilj su  naš razvoj, ostanak i opstanak. Obitelj je osnovni stup bh. društva, a mi to, kao kršćansko-demokratska stranka podržavamo, podsjetio je Dragan sve nazočne, a nas je podsjetio na nedavno priopćenje Biskupske konferencije BiH u kojem naši biskupi šalju poruku uoči predstojećih Općih izbora.

U složenom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina, mora se poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete. Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje.

Stoga pozivamo katolike da, kao svjedoci vjere i glasnici nade, odgovorno izađu na naredne opće izbore i po savjesti svoj glas dadnu onima, za koje smatraju, da će poštivati načela i odgovorno provoditi vrednote socijalnoga nauka Katoličke Crkve.

Oni malobrojni Livnjaci koji nakon četvrt stoljeća HDZ-ove brige za hrvatski narod, znaju kako HDZ poštuje dostojanstvo svakog čovjeka i njegova prava, znaju kako isti odgovorno provodi vrednote socijalnog nauka Katoličke Crkve, znaju da te priče nije bilo sa govornice u sportskoj dvorani, ali je zato bilo priče o konstitutivnosti i legitimnim predstavnicima na svim administrativnim razinama vlasti samo iz HDZ-a, koji nakon izbora neće dopustiti bilo kakve promjene, misleći pritom naravno na izborne promjene. Jer sve su već poduzeli, da se ne daj Bože promjene i kojim slučajem dese. Od usvajanja ili neusvajanja promjena Izbornog zakona BiH za izbor delegata u federalni Dom naroda do nezakonitog izbora predsjednika Centralne izborne komisije. Ako oni i njihov dugogodišnji koalicijski i svaki drugi partner SDA izgube izbore, izbori neće biti priznati. Ako hvala Bogu pobijede izbori će normalno biti legalni i legitimni i oni će samo nastaviti da rade, odnosno ne rade, kako su i do sada radili/neradili.

I zato događaj koji je prethodio ovom skupu u sportskoj dvorani podsjeća na sahranu. U dostojanstvenoj povorci koja je krenula od parka prema spomeniku Dragan je predvodio tridesetak livanjskih HDZ perjanica praćenih livanjskom limenom glazbom. Položeni su vijenci i upaljene svijeće, održani prigodni govori, nakon kojih se povorka isto tako dostajanstveno vratila u park, vjerojatno na besplatni carmine. Sigurno će te se zapitati a tko je i gdje je sahranjen pokojnik. Za sve neupućene pokojnik je naš grad koji je kontinuirano kremiran u zadnjih četvrt stoljeća, a pepeo sa njegovim posmrtnim ostacima razasut je nedavno sa vrha Žitarnice u također prigodnom događaju, otvaranju konzulata Republike Hrvatske koji je i posljednjem političkom slijepcu pokazao i dokazao da smo mi za Republiku Hrvatsku  definitivno DIJASPORA, riječ koja je izvedena iz grčkog jezika i doslovce znači RAZASUT.

Zato, dragi naši livnjaci, duvnjaci, kuprešani i ostali, poglavito Hrvati katolici, poslušajte Naše biskupe, izađite na izbore i dajte svoj glas onima koji u svom Planu 10 za oporavak i izvlačenje naše zemlje iz posvemašnjeg blata u koje su nas uvukli, nude rješenje. Ma, koliko to zvučalo nevjerojatno, vrednote socijalnog nauka Katoličke Crkve i elementi Plana 10 SDP BiH koji se odnose na socijalni program, su gotovo identični. Mi ćemo ih provesti do kraja.

Vaš SDP BiH

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok