Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin u intervjuu za Večernji list govori o projektima koji su realizirani ili će tek biti u ovoj općini, važnosti ove općine u proizvodnji el. energije iz obnovljivih izvora energije...

Vukadin se osvrnuo i na trenutačnu političku situaciju u BiH.

Općina Tomislavgrad jako je popularna destinacija za vjetroelektrane. EP HZ HB u ovoj godini je pustio u rad Mesihovinu. Uskoro bi u rad trebala biti puštena i VE Jelovača. Što njihovo puštanje u rad znači za Tomislavgrad?

Prije nekoliko godina na jednom od kulturnih događaja u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu gostovao je fra Hadrijan Sivrić, koji je kao mladi svećenik obnašao dužnost gvardijana u tadašnjem Duvnu početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Kada ga je jedan od okupljenih pitao čega se posebno sjeća iz svoga boravka i službe u Duvnu, fra Hadrijan je kratko kazao: “Bure!”. Dakle, nešto što je kao prirodna pojava prolazilo mimo nas, ljudski um je kroz sustav vjetroelektrana i vjetroturbina uspio “zauzdati”, tj. vjetar, iskorištavajući ga za proizvodnju toliko potrebne električne energije, i to baš na području naše općine, za koju netko reče kako vjetar u Tomislavgradu više ne puše beskorisno jer se proizvodi električna energija. Kako ste i sami kazali, VE Mesihovina Elektroprivreda HZ HB pustila je u pogon u ožujku ove godine, a kroz ugovore o međusobnoj suradnji i koncesijske ugovore primili smo i prve uplate. Pri kraju je i izgradnja VE Jelovača na istoimenoj planini, koju je pokrenula i uskoro će završiti tvrtka F.L. Wind iz Tomislavgrada s Fealom iz Širokoga Brijega kao strateškim partnerom. Uz izravan priljev novca od proizvedene i prodane el. energije, tu su i kilometri cesta koje se već sada koriste i prednost su svima, od stočara, planinara, turista, pri gašenju požara… Naravno, svako radno mjesto je važno, bilo da je riječ o stručnim osobama koje će raditi na održavanju vjetroenergetskih pogona, kao i na održavanju cesta tijekom cijele godine, a posebno u zimskom razdoblju kada ceste uvijek moraju biti prohodne. Ne puše vjetar samo u Tomislavgradu, ali investitore trebate pitati i o odnosu općinske i županijske vlasti prema njima kao investitorima, u čemu se dijelom nalazi i odgovor na pitanje zašto su vjetroelektrane sagrađene upravo ovdje. Na to smo ponosni jer se radi o proizvodnji električne energije kroz obnovljive izvore energije.

Ovo nisu jedine vjetroelektrane koje će proizvoditi el. energiju u ovoj općini. Koliko još imate zahtjeva i u kojim su fazama?

Zasada imamo četiri tvrtke koje su odmakle u postupku dobivanja potrebnih dozvola. Zainteresiranih ima još uvijek, ali je glavna zapreka tomu zakonsko ograničenje kvota i priključenja na postojeći elektroenergetski sustav BiH. Posebno je problematična zakonska regulativa koja je jako složena. Za jedan vjetropark potrebno je pribaviti 186 raznih dozvola i papira.

Postavljen je kamen temeljac za CHE Vrilo. Što će Tomislavgrad dobiti izgradnjom ovog projekta? Radi li se na strategiji razvoja poljoprivrede?

Kamen temeljac za crpnu hidroelektranu Vrilo, investiciju vrijednu oko 90 milijuna eura na području općine Tomislavgrad, samo četiri mjeseca nakon puštanja u pogon VE Mesihovina, vrijedne 82 mil. eura, položen je 16. srpnja ove godine. CHE Vrilo koristit će vodu rijeke Šujice, a za vrijeme smanjenja dotoka u Duvanjskom polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjeg bazena kako bi je mogao koristiti kada nedostaje energije u sustavu. Čitav projekt utjecat će na poboljšanje vodnoga režima na Duvanjskom polju, od čega bi najviše koristi trebala imati poljoprivreda. Poboljšanjem vodnog režima Duvanjskog polja otvara se mogućnost melioracije istog i stvaranje više od 2500 ha melioriranog zemljišta za intenzivno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodnjom zdrave domaće ekohrane. Uz obnovljive izvore energije, zdrava hrana je također trend koji se danas najviše traži i cijeni.

Davno ste najavili tužbu protiv Elektroprivrede RH zbog Buškog jezera. Što je s tim? Koliko je postojećim načinom korištenja tog jezera BiH oštećena?

Općina Tomislavgrad tužbu protiv HEP-a pokrenula je još 2010. godine. Postupak je još uvijek u tijeku. A o iznosima koji su u pitanju ne bih jer je sve na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Samo ću kazati kako se radi o višemilijunskim iznosima.

Završena je cesta Tomislavgrad - Lipa - Blidinje. Koliki je značaj ovog projekta? Kolika je vrijednost i kako je financiran?

Kako ste i sami kazali, županijska cesta Tomislavgrad - Lipa - Blidinje konačno se završava ovih dana. Više se nećete voziti makadamom do Blidinja jer je proteklog mjeseca asfaltiran zadnji dio ceste. Preostalo je još uraditi rekonstrukciju dijela ceste od groblja u Lipi do ulaza u Grla, otprilike kilometar ceste koji je urađen loše prije petnaestak godina, u početnoj fazi izgradnje ove ceste. Od 2014. godine pa sve do danas u tijeku je obnova postojeće i izgradnja nezavršenih dijelova ceste, koja je financirana sredstvima GSM licencije (2 milijuna KM). Sve ostalo su sredstva Hercegbosanske županije koja je uložila više od šest milijuna maraka u rekonstrukciju ceste od Tomislavgrada do Blidinja. Značaj izgradnje ove ceste vidjet ćemo najbolje u godinama koje su pred nama jer je riječ o najkraćem cestovnom smjeru prema Sarajevu (140 km). Naravno, ohrabruje i vijest da je HN županija potpisala ugovor za završetak ceste od Sovićkih Vrata prema Sovićima. U godinama koje su pred nama svakako će trebati proširiti i postojeću cestu kroz Soviće i Doljane i vidjet će se velika važnost ovoga smjera za sve.

Dokle se došlo s Trgom gange i Hajdučke družine?

Radovi napreduju planiranom dinamikom i trebali bi biti gotovi do kraja godine. Ovo je samo jedan dio cjelovitoga projekta koji radimo u posljednje dvije godine i provodimo s prijateljima iz Pleternice u Republici Hrvatskoj. Važno je naglasiti kako s Pleternicom pripremamo još neke zanimljive projekte za prekograničnu suradnju, ali i nastavak, odnosno završetak, ovog započetog.

Iza nas su još jedni parlamentarni izbori u BiH. Kako kao diplomirani politolog komentirate rezultate izbora? Prvenstveno mislim na izbor Komšića u Predsjedništvo BiH.

Nisam zloguki prorok, ali me situacija dijelom podsjeća na početak devedesetih godina kada je velikosrpska politika, tada oružjem, ovo je sada političkim sredstvima, pokušala Hrvatima nametnuti svoje ideje. Nisu uspjeli, a neće ni velikobošnjački kreatori kaosa koji Hrvate, kao konstitutivan narod, pokušavaju svesti na status nacionalne manjine s potajnom željom potpunog izgona iz BiH. Hrvati su opstali kroz povijest, a opstat će i sada, ma koliko politička situacija bila teška i bremenita za najmalobrojniji narod u BiH. Željko Komšić je samo marioneta koja je po treći put poslužila u majoriziranju Hrvata i koja će na kraju završiti neslavno u povijesti. Ako naši susjedi Bošnjaci ne uvide pogubnost ovakve politike, koja je identična politici Slobodana Miloševića, ili ako to na vrijeme ne uvidi međunarodna zajednica, bojim se da je ovo početak kraja BiH kakvu mi poznajemo i želimo kao državu suživota svih triju konstitutivnih naroda.

S druge strane HDZ BiH, odnosno stranke okupljene oko HDZ-a BiH, ostvario je povijesni rezultat na svim razinama vlasti. Mislite li da bi unatoč tome mogli biti izbačeni iz vlasti na razini FBiH?

Pričekajmo objavu službenih rezultata. Podsjećam vas kako HDZ BiH nakon izbora 2010. godine i stvaranja “platforme” nije pristao pošto-poto ući u vlast i sačuvao je dostojanstvo hrvatskoga naroda koji mu je i tada, na ovim izborima još i više, ukazao svoje povjerenje. Jedino sam siguran da HDZ BiH, kao ni stranke okupljene oko HNS-a BiH, neće ulaziti ni u kakve koalicije i vlast radi vlasti ako u istoj neće moći sačuvati i promicati nacionalne interese hrvatskog naroda kao što smo to radili sve ove godine iza nas.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok