U razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

Dolaskom zime i lošijih vremenskih uvjeta na cesti potrebno je pripremiti vozilo za zimu.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za promet, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Pored navedene zimske opreme za teretna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 t, obvezno je posjedovati lopatu i vreću s pijeskom od 25-50 kg, također potrebno je provjeriti tekućinu u hladnjaku (antifriz), bateriju-akumulator.

Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Napomena: Auto moto klub Livno u suradnji sa djelaticima policijskih postaja na području svoga djelovanja ( Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar), a u Tomislavgradu i Kupresu AK Tomislav  provesti će prometno preventivnu akciju „Zima i zimski uvjeti na cesti“ te tom prilikom djeliti letke i upoznati vozače sa potrebnom zimskom opremom na vozilu. 

O datum,satnici i mjestu održavanju obavijestiti ćemo naknadno.

Priopćeno je iz AMK Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok