Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 14. studenog 2018. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog D.K. rođenog 1975. godine u Livnu, radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183 stavak 1. i kazneno djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 16.10.2018.godine u mjestu Grborezi, općina Livno, ugrozio sigurnost oštećene N.L., rođene 1990. godine, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život, na način da je nakon što se posvađao sa oštećenom, sa ručnom napravom- „zoljom“, čija nabavka i držanje građanima uopće nije dozvoljena, došao u dvorište kuće oštećene što je kod iste izazvalo veliko uznemirenje i strah.

Prilikom kriminalističke obrade, optuženi D.K., je također priznao da posjeduje određenu količinu naoružanja i minskoeksplozivnih sredstava, koju su, prilikom pretresa obiteljske kuće optuženog u mjestu Grborezi, pronašli djelatnici MUP-a Kantona 10 u Livnu, i to: 6 komada tromblonskih mina-trenutnih, 1 tromblonska mina-kumulativna, 5 okvira za automatsku pušku call 7,62 mm, 17 komada protupješačkih mina oznake 1, 6 komada protupješačkih mina oznake 2, 5 komada eksplozivnih punjenja od 200 grama, 4 upaljača za protupješačke mine oznake 2 sa osiguračima, 2 upaljača za protupješačke mine oznake 2 bez osigurača, 3 ručna bacača-zolja, 44 komada streljiva call 7,9 mm i 170 komada streljiva call 7,62 mm, čija nabavka i držanje, sukladno Zakona o oružju i streljivu HBŽ građanima uopće nije dopuštena.

U skladu sa člankom 78. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prema optuženom je predloženo izricanje sigurnosne mjere Oduzimanje predmeta i to ručne naprave- „Zolje“ i pronađenog naoružanja i minskoeksplozivnih sredstava.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za dan 6. prosinca 2018. godine zakazao ročište radi izjašnjenja krivnje u kaznenom predmetu protiv optuženog.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Priopćeno je iz Tužiteljstva K10.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok