Hercegbosanska županija je zbog svog nacionalnog sastava specifičan po mnogo čemu – osim što je prostorno najveća u Federaciji, za donošenje vitalnih odluka mora imati i više od proste većine – za imenovanje Vlade, usvajanje proračun i sl. potrebna je dvotrećinska većina.

Kako od 25 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije dobiti dvotrećinsku većinu, uvijek je bio poseban problem, a pogotovu sada kada zakonodavnu vlast čini 10 političkih stranaka. Iako dosadašnje koalicijske partnere iz reda bošnjačkog i srpskog naroda izborni pobjednik HDZ BiH službeno još nije kontaktirao, tu neće biti nikakvih iznenađenja. Piše Federalna.ba.

Kako je kazao Goran Broćeta, predsjednik drvarskog SNSD-a, bilo je nekih nezvaničnih pregovora – najbliže rješenju jeste da bi ta neka osnova i dalje bila aktualna skupštinska većina, odnosno koalicijski partneri iz prethodnog saziva.

 

– Ova dosadašnja ‘trojka’ bi trebala biti osnova, traži se četvrti partner da bi se imala većina i za Vladu”, – kaže Sead Hadžijahić, predsjednik KO SDA Livno.

A tko bi bio taj četvrti ili peti – u HDZ-u ne žele otkriti.

– S obzirom ma to da je dvotrećinska većina potrebna za formiranje vlasti, mi ćemo napraviti sve da ovoga puta imamo jednu stabilnu vladu koja će za četiri godine uraditi dobar posao – poručuje Ivica Brešić, predsjednik HDZ-a Hercegbosanske županije.

Može li HDZ 1990 biti taj partner?

– Nema nikakvih razloga da ne bude, a niti neke pretjerane sile da bude – to je stvar umješnosti ovih ljudi da sjednu da se dogovore i da pronađu neki zajednički interes – ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A te četiri ruke taman su ono što sadašnjim, a i budućim koalicijskim partnerima nedostaje za dvotrećinsku većinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok