Povodom Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20. studenog, članice Novinarske sekcije posjetile su dječji vrtić Sunčev sjaj te razgovarale s grupom predškolaca o tome što znači biti dijete i kakvo je njihovo djetinjstvo.

U iskrenim i simpatičnim odgovorima ove djece krije se sva mudrost i filozofija života: Dajte nam pažnju i ljubav i sve ćemo uspjeti!

U uvodnom dijelu našeg druženja upitali smo djecu što žele biti kad odrastu. Neki od odgovora bili su: policajac kao moj tata, vojnik, pekar, učiteljica, youtuber, DOTKORICA za životinje te KOLA (Coca cola). 

Sva su djeca odgovorila da imaju sretno djetinjstvo jer imaju ljude koji se brinu o njima… roditelje, bake, tete u vrtiću. Također im je poznato kako postoje djeca čije djetinjstvo nije bezbrižno kao njihovo te da su odrasli za to krivi. 

Otkrili su nam da im je u vrtiću lijepo ali da ne moraju spavati i jesti, bilo bi im još bolje. 

Na kraju ugodnog razgovora prepunog smijeha i veselja djeci smo podijelili lizalice te su nas ispratili.

Zaključili smo kako je zdravo i normalno djetinjstvo temelj budućnosti te inspiraciju za promoviranje dječjih prava pronašle u nekim izrekama:

"Naučite djecu da se smiju, da misle lijepo, upozorite ih da njihova htijenja ne budu veća od nebeskog svoda, da njihove ruke ne prljaju ničija djetinjstva i ničije želje. Morate ih jednostavno naučiti da ljube." (Siniša Glavašević)

"Cijeloga vijeka liječimo se od nesretnog djetinjstva." (Ivo Andrić)

"Djeca trebaju ljubav posebno onda kad se čini da je ne zaslužuju." (H. Hubert)

"Djeca nisu bojanke. Ne možeš ih ispuniti omiljenim bojama."

"U djetinjstvu treba uživati poput Ane Frank, koja je bila svjesna svoga ishoda ali ipak gradila sreću u skučenom potkrovlju."

Budimo svjesni važnosti djeteta svaki dan, ne samo danas...

"Cvite!

Ča od tebe

još lipše miriše?

Dite" (Tonči Petrasov Marović)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok