U petak, 23. 11. 2018. s početkom u 19.00 h, u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno, upriličena je svečanost otvorenja najavljivane izložbe Arheološko istraživanje predromaničke crkve sv. Petra u Rapovinama.

Prisutnima se obratila Dražena Džeko, ravnateljica Muzeja, Marija Marić Baković, autorica izložbe, i Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu koji je otvorio izložbu. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Toni Škoro na gitari.

Izložbom su prezentirani rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja koja su se na groblju u Rapovinama, u organizaciji FMGG-a odvijala u tri kampanje između 2010. i 2013. godine. Tada su istraženi ostaci predromaničke crkve posvećene sv. Petru, koja je na osnovu ulomaka reljefno ukrašenog crkvenog namještaja datirana pred kraj 9. ili početak 10. stoljeća, u vrijeme kneza Branimira ili njegovog sljedbenika na prijestolju, Muncimira. Možda je ovu crkvu dao sagraditi upravo livanjski župan Želimir koji se spominje u Muncimirovoj povelji iz 892. godine, što je ujedno i prvi spomen Livna. U vrijeme gradnje crkve Livno je kao središte Livanjske županije bilo u sastavu ranosrednjovjekovne hrvatske države. Crkva je srušena pred kraj 17. stoljeća, u okolnostima vezanim uz napade vojske Stojana Jankovića koji je u dva navrata 1686. godine opljačkao i zapalio Livno i okolna mu sela. U međuvremenu, crkva je u nekoliko navrata pregrađivana i obnavljana. Prvi put to je se moglo dogoditi u 12. stoljeću kada se općenito iz crkava uklanjaju oltarne pregrade, a posljednji put crkva je obnavljana u prvoj polovini 17. stoljeća što potvrđuje dobro datirani novčić nađen između dviju podnica u crkvi. Poznato je da je katoličko groblje u Rapovinama najstarije aktualno groblje na livanjskome području, tako je uz crkvenu arhitekturu istražen i dio kasnosrednjovjekovnog, ali i novovjekovnog groblja. Izložbom su prezentirani i grobova iz 19. stoljeća, čija je arhitektura sama po sebi kulturno-povijesna cjelina, djelo lokalnih kamenoklesara.

Sve od navedenog prezentirano je na izložbi kroz spomenike, nalaze iz grobova, foto dokumentaciju na panoima, brojne rekonstrukcije i ilustracije.

Izložba je otvorena do daljnjeg.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok