U HB županiji stručnjaci se godinama muče s iskorjenjivanjem bruceloze, opasne zarazne bolesti, zoonoze, koja se lako sa životinja prenosi na ljude. Uprkos raznim mjerama, bolest uzima sve više maha, javlja reporter BHRT-a.

Bruceloza ne samo da je prisutna na tom području – ona se, naime, sve više širi, upozoravaju iz županijske Uprave za ispekcijske poslove.

“Ja imam saznanja sa terena od strane inspekcijskih organa da su čak i neki zaseoci kompletno zaraženi, da su ljudi kompletno zaraženi brucelozom”, kaže direktor Uprave za inspekcijske poslove HBŽ Dubravko Kovačević.

Međutim, prema službenim podacima, oboljelo je samo devet osoba.

“Imamo pet slučajeva bruceloze u Kupresu, dva u Glamoču i dva u Livnu”, navodi direktorica Zavoda za javno zdravstvo doktorica Diana Mamić.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove ovakve podatke objašnjava činjenicom da se o širenju bruceloze među ljudima izbjegava javno govoriti.

“Nekako se radi u diskreciji. Ne prijavljuju se službenim organima, službenim institucijama, imamo i tu problema. Sve se radi, nekako, u tajnosti”, tvrdi Dubravko Kovačević.

Koliko je grla stoke na ovom poručju zaraženo brucelozom nitko ne zna. To se posebno odnosi na ovčarski fond, na kojem se, za razliku od goveđeg, ne provode nikakva preventivna dijagnostička ispitivanja.

Farmeru Mislavu Sučiću, koji posjeduje stotinu krava, to predstavlja veliki problem.

“Jednostavno, sa stadom krava bježim od stada ovaca. Stado ovaca ispod površine vidim da je unutra bruceloza, da buja. I ja se bojim da mi ne bi prešla sa ovaca na krave”, kaže Sučić.

Aktuelni Program borbe protiv bruceloze, koji se provodi punih deset godina, pokazao se apsolutno neefikasnim.

“Mislim da je krajnje vrijeme da donositelji odluka usvoje jedan stručni, pravi program koji će riješiti zauvijek problem bruceloze”, smatra ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ Ivica Brešić.

Do tada, broj oboljelih od ove bolesti, kako životinja, tako i ljudi, sasvim sigurno će rasti. Samo ove godine je, prema službenim podacima, na Kupresu zbog bruceloze eutanazirano oko 150 ovaca i trideset krava.

U stvarnosti je ta brojka kudikamo veća, upozoravaju inspektori.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok