Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo čeka okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je po ovom pitanju zakazalo i javnu raspravu za 16. siječnja 2019. godine.

Prošlog mjeseca Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je i rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na donošenje odluke za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju Crpne hidroelektrane Vrilo (CHE Vrilo) na rijeci Šujici, na području općine Tomislavgrad. Navodi Akta.

Također i Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo. Stoga je proizvodni elektroenergetski objekt CHE Vrilo tretiran kao prioritetni objekt od javnog interesa, a za njegovu izgradnju Njemačka razvojna banka KfW odobrila je Elektroprivredi HZHB kreditna sredstva u iznosu od 100 milijuna eura.

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo je ukupne snage 66 MW, a kako je navedeno u Studiji o procjeni utjecaja na okoliš  postrojenje CHE Vrilo koristit će vodne snage rijeke Šuice. Rijeka Šuica, koja je glavni vodotok Duvanjskog polja, ujedno je i najveća rijeka na slivu Cetine.

Nositelj zahvata planirane crpne hidroelektrane Vrilo je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok