„Ovaj tjedan počinjemo s konkretnim dogovorima. računam da bi mi mogli sve to završiti i da bi mogli imati Vladu između 15. i 20. ožujka. Mislim da ne bi trebalo biti problema i da bi to bio neki optimalan rok za novu Vladu“, najavio je Ivković.

HDZ BiH kao pobjednik izbora i na prostoru Hercegbosanske županije biti će okosnica formiranja nove skupštinske većine kao i županijske Vlade, a upravo ovaj tjedan očekuje se početak konkretnijih pregovora s drugim političkim strankama s ciljem stvaranja stabilne većine koja će omogućiti provedbu niza reformi koje se planiraju u ovoj županiji, počevši od pravosudne pa do one koja se odnosi na unaprjeđenje gospodarske situacije kroz iskorištavanje brojnih potencijala koji postoje u Hercegbosanskoj županiji. Piše Dnevni list.

Ovom prilikom razgovarali smo s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije Brankom Ivkovićem koji nam je prezentirao očekivanu dinamiku nadolazećih pregovora kao i rokove do kojih bi županija trebala dobiti novu vlast.

Pregovori

Ivković je podsjetio kako se čekalo okončanje prijevremenih izbora u nekoliko općina ove županije, a sada su se stvorile sve pretpostavke za otvaranje pregovaračkog procesa koji se očekuje ovog tjedna. Ivković je potvrdio kako će novu skupštinsku većinu činiti HDZ BiH, HDZ 1990., SNSD i SDA.

Govoreći o rokovima do kojih bi proces formiranja vlasti trebao biti okončan, Ivković je kazao kako su očekivanja da će isti biti okončan u ožujku.

„Ovaj tjedan počinjemo s konkretnim dogovorima. računam da bi mi mogli sve to završiti i da bi mogli imati Vladu između 15. i 20. ožujka. Mislim da ne bi trebalo biti problema i da bi to bio neki optimalan rok za novu Vladu“, najavio je Ivković.

Prioriteti rada

Govoreći pak o prioritetima rada nove županijske Vlade, predsjednik ŽO HDZ- BiH HBŽ-a je naglasio kako prvo treba raditi na procesu usklađivanja zakonodavno-pravnog sustava, podsjetivši kako je u HBŽ-u još uvijek na snazi zakon o Vladin iz 1996., dok je u međuvremenu došlo do brojnih promjena kada je riječ o resorima i strukturi. Kazavši kako je nužno usklađivanje sadašnjih zakona s izmjenama i dopunama i zakonima koji su doneseni nakon toga, on je naveo i nekoliko primjera poput Zakona o državnim službenicima, Zakon o imovinsko-pravnim poslovima te Zakon o inspekcijskim poslovima.

Nakon toga, prioritet rada mora biti, istaknuo je Ivković, na razvoju gospodarstva, a posebice poljoprivredne djelatnosti, kazavši kako su potencijali županije veliki te kako postoji puno neiskorištenog potencijala.

Kazavši kako im nije prioritet dogovor oko raspodjele pozicije, Ivković je potvrdio kako na dosadašnjim sastancima nije bilo razgovora o pozicijama, već upravo o programskim načelima na kojima bi većina radila.

Nakon što se Vlada izabere i započe s radom, najavio je kako se ide na izradu temelja- to su upravo pravni akti, a kroz pravne akte će se određene stvari rješavati u kontekstu gospodarskih investicija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok