Korisnici okupacione terapije koja djeluje u sklopu Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad uskoro će imati registriranu udrugu pod nazivom “San”, koja će okupljati osobe s mentalnom bolešću i članove njihovih obitelji.

Udruga će, kažu pacijenti, raditi na unapređenju njihove profesionalne rehabilitacije, zapošljavanju, kulturno- kreativnim aktivnostima, oporavku, razvijanju sporta, informiranju članova i javnosti o problemima i potrebama mentalno oboljelih i članova njihovih obitelji, te organiziranju programa u suradnji sa stručnjacima, uz traženje pomoći od drugih stručnjaka i institucija pri rješavanju teškoća u svom radu.

Pacijenti ističu kako njih šest svakodnevno od 9 do 14 sati pohađa radnu terapiju, koja im pomaže da razviju one oblike stavova i ponašanja koji im dalje omogućavaju da žive što je moguće ispunjenijim, korisnijim i zadovoljnijim životom.

Bilo bi ih i više, kako navode, ali iz objektivnih razloga i udaljenosti od samog centra neki pacijenti nisu u mogućnosti dolaziti i biti u sustavu okupacione terapije, pa su stoga zatražili i pomoć od mjerodavnih institucija.

Pacijentica D.P iz Tomislavgrada kazala je za Fenu da za nju ova radna terapija predstavlja spas od dijagnosticirane vremenske depresije, koju naročito osjeća u hladnijim vremenskom razdoblju.

Bavi se slikarskim radovima, motivima mora, te pomaže oko pravljenja različitih rekvizita od papira, kao i u drugim aktivnostima.

Sve što pacijenti naprave, bilo da je riječ o slikarskih radovima ili poklon rekvizitima, izlažu na sajmovima, neposredno prodaju, a sav zarađeni novac iskoriste za nabavku materijala i njihova druženja u sklopu Centra.

Inače, u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad djeluje nekoliko specijalista neuropsihijatrije, psihologa te ostalog stručnog medicinskog osoblja.

Iz tog centra naglašavaju da aktivnosti i tehnike okupaciono-radne terapije mogu djelovati terapijski samo ako ih pacijent shvati kao obavezni sastavni dio svog liječenja i rehabilitacije te ako ih prihvata svojevoljno.

Voditeljica okupacione terapije Nada Tavra, diplomirana medicinska sestra s dodatnom edukacijom iz ovog područja, istaknula je da ta terapija obuhvata sve aktivnosti koje struka podržava, s ciljem postizanja i poboljšanja određene fizičke i mentalne funkcije pacijenta ili klijenta.

– Okupacioni terapeuti unutar centra pružaju usluge pacijentima čiji je život promijenjen povredama ili bolešću, problemima u razvoju, procesu starenja, socijalnim ili emocionalnim problemima – kazala je Tavra, dodavši da su unutar centra terapijama obuhvaćene sve dobne skupine.

Centar je otvoren prošle godine nakon rekonstrukcije i opremanja koje je urađeno u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji je podržala Vlada Švicarske, a implementirala Asocijacija XY, u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok