Svečano otvaranje "Sajma karijera Hercegbosanske županije" održat će se u petak, 15. ožujka, u Livnu u organizaciji Zagrebačkog kluba livanjskih studenata (ZKLS).

Potaknut izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina HBŽ-a, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama, ZKLS je pokrenuo projekt "Sajam karijera HBŽ", istaknuli su organizatori.

Ideja projekta je upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije s mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i s načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta.

Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante s područja HBŽ-a zaključeno je kako su neznanje, nepripremljenost na tip ispita, te strah od same državne mature neki od glavnih problema.

Dosadašnje održavanje Sajma karijera polučio je velike uspjehe, ali i probna državna matura koja se ove godine održava peti put, a rezultati se vide i u broju upisanih brucoša pa se tako na Zagrebačko sveučilište upiše oko 30 učenika s područja HBŽ-a, što je puno veći broj u odnosu na prije.

Uz sami Sajam, u subotu, 16. ožujka, održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno, te će se maturantima pokušati što bolje približiti pristup ispitu državne mature.

Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja, kulture i sporta HBŽ-a, Općina Livno, Braniteljska udruga sektor Rujani Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko privatnih tvrtki.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok