Foto: Avaz

U Livnu je i ove godine obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja koji se u svijetu obilježava svake godine 20. ožujka.

Glavni akter ovoga obilježavanje je već godinama poznati livanjski specijalista dječje stomatologije prim. dr Alija Jerlagić koji već godinama u suradnji sa Stomatološkom komorom FBiH i uz podršku „Lacalut-a“ i drugih sponzora, drži predavanja i priređuje edukativne radionice o oralnoj higijeni, zdravstvenoj preventivi i njezi zubi, desni i usne šupljine, te o zdravoj i pravilnoj prehrani mališana predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole, a sve s aspekta pravilne njege zubi od kojih zavisi zdravlje i funkcioniranje  cijelog organizma. Piše Avaz.

-U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja obuka i prigodne radionice za polaznike svih livanjskih vrtića planirani su od 18 do 21. ožujka. Uz praktično demonstriranje pravilnog održavanja oralne higijene, te stomatološke preventive i zdravstvene zaštite djece, dijelio sam i promotivne materijale, te poklone sponzora za održavanje oralne higijene.

Obukom je obuhvaćeno ukupno 215 polaznika vrtića, od čega ih je 40 iz vrtića „Sunčani most“, 35 iz „Malog princa“, 73 iz vrtića „Sunčev sjaj“, te 67 iz Gradskog vrtića „Pčelice“, kazao je za Avaz dr. Jerlagić, dodajući da je promotivni materijal o oralnoj higijeni i oralnom zdravlju u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, dijeljen i pacijentima u Domu zdravlja Livno, te srednjoškolcima farmaceutskog smjera.

U sklopu obuke mališana organizirane su i likovne radionice s tematikom oralnog zdravlja, pri čemu su nagrađivani najbolji radovi nagradama sponzora projekta koji traje već godinama.

Zahvalnice doktoru

Ni vrtići i mališani nisu ostali ravnodušni prema svome dugogodišnjem doktoru i „učitelju“ stomatologije dr. Jerlagiću. Svi vrtići su mu u znak višegodišnje brige za oralno zdravlje mališana podijelili zahvalnice u znak priznanja za uporni, stručni i pravilni pedagoško-psihološki pristup mališanima. Jer, dr. Jerlagić ih je oslobodio straha zubarske stolice na koju mu dolaze na preglede u ordinaciju DZ Livno gdje već radi godinama.

Neki, davni pacijenti dr. Jerlagića, postali su mu već i radne kolege, imajući za temelj ono čemu ih je podučio još kao mališane, ali i za uzor kako treba raditi s pacijentima, pogotovo s najmlađima.

-Bliži se i mirovina i nije mi svejedno. S roditeljima, djecom i njihovim odgajateljima i učiteljima imam odličnu suradnju. Nije mi se lako rastati ni s pacijentima, ni s kolegama. Ako me zdravlje posluži nastojat ću na neki način i dalje maksimalno se angažirati na održavanju oralnog zdravlja građana, prvenstveno djece, koja su mi čitav radni vijek bila glavni pacijenti, ali i učenici i „demonstratori“ praktičnih vježbi“, obećao je dr. Jerlagić .

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok