Vezano za natpise i peticiju o navodnoj gradnji azila u naseljenom mjestu ul. Splitska, Livno,  možemo reći da su to nebuloze i neistine. Ne gradi se nikakav azil. Navodi se u priopćenju Udruge za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja HBŽ „O“.

Naime,  radi se o sljedećem, točno godinu dana vrše se pripremne radnje za gradnju karantene pri JP Veterinarska stanica Livno, a u svrhu sklanjanja odraslih, napuštenih pasa, sa ulica, igrališta, naseljenih mjesta.

Karantena se sastoji od 10 boksova , gdje bi psi provodili 21 dan, i nakon toga bi se udomljavali uz certifikat te trajno sklanjali sa ulica, a što je legalno i propisano Zakonom o zaštiti i doborobiti životinja BiH.

Karantena se ne može graditi bilo gdje, jer za dobivanje dozvole od Državnog ureda za veterinarstvo, uz same boksove karantena podrazumijeva i druge sadržaje koje posjeduje Veterinarska stanica.

Oni koji zagovaraju gradnju negdje drugdje,  zar misle da je Grad toliko bogat da može, pored boksova, graditi i dodatne sadržaje, tj. gotovo  novu veterinarsku stanicu, jer sami boksovi bez Veterinarske stanice ne znače ništa i nikada neće dobiti dozvolu za rad.

>>> Livno: Mještani Splitske ulice pokrenuli peticiju protiv izgradnje azila za pse

Zar netko može pomisliti da je ovo projekat koji se uradio iz hira i bez prethodnih procjena?

Prije bilo kakvih poduzetih radnji  vršila se anketa s građanima tog dijela grada i svi su bili suglasni osim dva građanina.

Gradnju ovakvog objekta,  koji je privremenog karaktera i  to na tri godine,  bila bi po propisanim pravilima gradnje ovakvih objekata, prvenstveno se misli na zvučnu i vidnu izolaciju.

Ovakav objekat trebala bi da ima svaka veterinarska stanica.

Ovaj projekat je od općeg interesa, ishođene su sve dozvole i sad kad je gradnja počela, netko, tko zna iz kojeg interesa, širi neistine, uzbunjuje ljude, manipulira njima  i širi strah, stvarajući na taj način konfuziju i opstrukciju, nečega što bi bilo na dobrobit svih građana, a ponajviše samih građana ulice Splitska.

Naime,  građani iz Splitske ulice  godinama imaju problema sa izbacivanjem pasa na tom području, pa nitko ne piše peticije da se kazne oni koji ih dovoze.

Ovdje se, čini se, ipak  radi o nečijim osobnim interesima.

Također, ne potpisuju se peticije za izbačeni životinjski otpad (mrtve ovce, telad, magarce, iznutrice, ispuštanje sumnjivih  tekućina iz cisterni, takoreći na njihovom kućnom pagu...

Ono što je najgore  sve to dešava se uz samu klaonicu iz koje se hrani cijeli grad, i nitko se ne uzbuđuje zbog toga, niti mu to smeta, niti se boji za svoju djecu, njihovo zdravlje i miran san.

Nakon svih događanja i pritisaka, koji se vrše na volontere  Udruge „O“ donesena je odluka, kojom se povlačimo iz ovoga projekta, te  prepustamo ovu problematiku gradskim i županijskim službama, građanima Splitske ulice, i svim građanima Grada Livna, na rješavanje.

Nasa savjest je čista. Mi smo bar pokusali napraviti nesto za dobrobit svih.

Priopćeno je iz Udruge za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja HBŽ „O“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok