Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na istup ambasadora Republike Srbije u BiH, Aleksandra Đorđevića, koji je prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru, kazao da će Drvar "u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvijek i bio".

- Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti. Drvar je partizanski, i oduvijek je bio bosanski grad. Uvijek će to i biti, unatoč željama i pretenzijama Srbije na Bosnu i Hercegovinu,  koje su se zadnjih decenija manifestovale kroz najveći oblik tragedije po BiH i njene građane.

Nadam se da će se ambasador Srbije, ubuduće, suzdržati od srbiziranja bosanskohercegovačkih gradova. U ovoj državi ima mjesta za sve, ali nema mjesta za bilo čiji etnički ekskluzivitet - poručio je Komšić.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je u utorak da će novootvorena Konzularna kancelarija Republike Srbije u Drvaru biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom.

- Nadam se da će se raseljena lica vratiti i da će u perspektivi Drvar biti srpski grad, kao što je uvijek i bio - istakao je Đorđević. (Faktor)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok