U organizaciji Udruge medicinskih sestara i tehničara HB županije u njezinim je općinama provedena besplatna akcija mjerenja razine šećera i krvnog tlaka. Medicinske sestre svoj dan sugrađanima daruju već punih 20 godina.

Akcija je to koja je više nego dobrodošla, posebice onima koji nisu pokriveni zdravstvenom zaštitom, ali i umirovljenicima.

- Ova akcija je stvarno zahvalna. Ovo treba više puta provoditi, vidiš naroda! Svatko bi otišao u bolnicu, ali tamo ne možeš doći na red - govori nam jedan od umirovljenika, a drugi dodaje: - Drago mi je da ovo postoji u Livnu. Došao sam se kontrolirati, šećer mi je dobar, a tlak je nešto povišen, no, s obzirom na godine, dobro je - kazao je. Bila je ovo prigoda promovirati i medicinsku školu, njezine učenike, kao i one koji su je završili i zaposleni su u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

U Udruzi se nadaju što manjem broju novootkrivenih oboljenja, ističe predsjednica Ljubica Krišto, mag. sestrinstva. - Sestre koje sudjeluju u akciji obično posavjetuju pacijente o načinu života, štetnosti oboljenja. Kod viših vrijednosti, naravno, upućuju se odmah u hitne službe koje ih kasnije upute stručnjacima na interni odjel - kazala je. U Livnu je od 264 kontrolirana građana kod njih 13 otkrivena hipertenzija i šest povišenih vrijednosti šećera u krvi. Rezultati na razini županije tek se zbrajaju, a lani je kod sudionika akcije bilo gotovo 10 posto novootkrivenih bolesti. U Tomislavgradu nije bilo akcije zbog iznenadne smrti ravnatelja tamošnjeg Doma zdravlja doc. dr. Ivana Bagarića. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok