European Grants international Academy (EGINA), agencija za obuku i savjetodavno tijelo koje djeluje u području EU projekata i bespovratnih sredstava, uputila je poziv SSŠ Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu za sudjelovanje na projektu za srednje strukovne škole (Pilot VET mobility scheme) u sklopu ERASMUS+ programa.

“Jedan od ciljeva ovog projekta je podržati mobilnost u državama članicama Europske unije i zemljama proširenja (zapadnog Balkana) kako bi se poboljšale vještine i kompetencije učenika strukovnog obrazovanja”, izjavio je Feni ravnatelj livanjske srednje škole Saša Grabovac i dodao kako je u tijeku rješavanje aplikacije za sudjelovanje u čijem će fokusu biti ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam.

Po njegovim riječima, strategija Europske unije za strukovno obrazovanje ima za cilj njegovo promicanje kako bi se zadovoljile promjenjive potrebe tržišta rada.

“U trajanju od 42 mjeseca, počevši od listopada ove godine, projekt bi se proveo u 4 faze, tijekom kojih bi se uspostavila nacionalna mreža za mobilnost, obučavalo osoblje strukovnog obrazovanja, izvršila razmjena dobrih praksi između država članica EU i zemalja proširenja te potaknula mobilnost učenika i profesora”, pojasnio je Grabovac.

Istaknuo je kako bi livanjski učenici bili u mogućnosti ići na razmjenu u neku od zemalja partnera na projektu, članica EU (Njemačka, Portugal, Italija, Bugarska) u trajanju do 5 tjedana.

Livanjska srednja škola također je krajem prošle godine sudjelovala u apliciranju za IPA projekt GREEN-SCHOOL-EDU – projekt prekogranične suradnje Hrvatske-Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem promicanja korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prirode, educiranje mladih u vezi sa sustavom obnovljive energije u osnovnim i srednjim školama.

“Djelatnici škole Silvije Strahimir Kranjčević ustrajnim radom i apliciranjem na edukativne i učinkovite projekte žele učenicima osigurati što bolje uvjete strukovnog obrazovanja i mogućnost učenja u zemljama EU”, ustvrdio je Grabovac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok