U Hotelu „B&M Livno“ danas je održana završna prezentacija prijedloga dokumenta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025.

Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije za razdoblje 2019.-2025. predstavlja razvojni dokument u području ruralnog razvoja i poljoprivredno-prehrambenog sektora na temelju kojeg su predložene jasne smjernice, aktivnosti i pravci djelovanja.

Ovaj dokument izrađen je u okviru FAO projekta „Podrška pripremama za planiranje i provođenje pilot projekta ruralnog razvoja u zajednici na području Hercegbosanske županije“ GCP/BiH/008/HUN.

Strategija razvoja poljoprivredne i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. ima za cilj izgradnju i razvoj kapaciteta za participativni pristup u načelima i praksama ruralnog razvoja na različitim administrativnim razinama s naglaskom na županijsku i općinsku razinu. U Hercegbosanskoj županiji poljoprivreda s prehrambenim sektorom ima važnu ulogu u društveno ekonomskom razvoju. Strategija sa svojom strukturom i predloženim mjerama treba udovoljiti potrebama razvoja ruralnih područja Hercegbosanske županije prema principima suvremenog programiranja razvoja ruralnih područja.

Projekt je financirala Vlada Mađarske, a provodila ju je organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu UNFAO u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Završnoj prezentaciji Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. nazočili su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac, Petar Galić, Vasilija Broćata i Hikmet Hodžić, potom savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo i financije, Ivana Mišković, načelnica Savjetodavne i uzgojno-selekcijske službe, Silvija Jozić, predstavnici Grada Livna i općina Bosansko Grahovo i Tomislavgrad, kao i znatan broj poljoprivrednih proizvođača s područja Livna i županije.

Na početku završne prezentacije nazočne je pozdravio u govoru ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić naglasivši značaj ovog projekta uz zahvalu na financijskoj potpori Vladi Mađarske, naglasivši da je Vlada Hercegbosanske županije prihvatila spomenuti program.O glavnom ishodu Strategije na završnoj prezentaciji s preporukama govorio je Morten Kvistgaard, viši međunarodni savjetnik za politiku ruralnog razvoja FAO. Aktivnosti, kako je rekao na Strategiji počele su u siječnju i srpnju 2017. godine i ona se temelji na analizi situacije. Među ostalim predstavio je pet općih ciljeva Strategije i devet mjera ruralnog razvoja.

Video pozivom glavne rezultate studijskog putovanja o ruralnom razvoju organiziranog u Mađarskoj predstavila je Anetta Szilogyi, savjetnica za ruralni razvoj FAO, a rodnu komponentu projekta, kao i obuku za žene male proizvođače sira o dobrim higijenskim praksama u proizvodnji sireva od nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda i standarda kvalitete predstavila je Aroa Santiago Bautista, službenica za socijalnu zaštitu FAO.

Predstavljena je i Studija izvodljivosti o održivom razvoju ruralnog turizma s preporukama koju je radila i predstavila profesorica Suzana Đorđević Milošević, vanjska suradnica i konzultant FAO za ruralni razvoj.

O zdravlju životinja s preporukama govorio je Nihad Fejzić, trener za zdravlje životinja i stručnjak za proširenje FAO. Sabahudin Bajramović, nacionalni savjetnik za strateško planiranje ruralnog razvoja u sklopu ovoga projekta predstavio je planove ruralnog razvoja Grada Livna i Općine Bosansko Grahovo 2019.-2024.

Predstavljeni su i rezultati natjecanja u kvaliteti sira, također organiziranog u sklopu projekta kao i najavljeni grantovi za  male investicije, posebna komponenta projekta koja je provedena Javnim pozivom u ove dvije općine. Nakon ovog predstavljanja, na kraju radionice nazočnima se zahvalio Vlado Pijunović, voditelj UNFAO ureda u BiH i zahvalio na suradnji i dolasku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok