U Hercegbosanskoj županiji godinama muku muče s iskorjenjivanjem bruceloze, zarazne bolesti zoonoze koja se sa životinja prenosi na ljude.

Situacija nije alarmantna kao 2008. godine kada je bila proglašena epidemija, no, stanje na terenu je zabrinjavajuće. Piše Večernji list BiH.

Zabrinjava i to što se ne biraju sredstva kako bi se izbjegle obveze pema državi.

Stvarno stanje drukčije

- Zoonoze, bolesti od kojih obolijevaju i životinje i ljudi, poput bruceloze i Q-groznice, desetljećima su prisutne na ovim prostorima, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Istina, broj oboljelih životinja varira iz godine u godinu, a najgora situacija je u rubnim općinama - ističe ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić te dodaje kako je najgore stanje u općini Kupres, potom u Tomislavgradu, a da slučajeva obolijevanja ima i u Glamoču te Livnu.

Informacije iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije govore kako je u 2018. bruceloza potvrđena kod 148 ovaca, 16 goveda i dva psa, a Q-groznica kod 23 ovce i 10 goveda. Stanje u ovoj godini moglo bi biti i gore, dodaje direktor Županijske uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević.

- Službeno, trenutačno već imamo 165 ovaca oboljelih od Q-groznice, 11 krava i dvije koze, a kada je riječ o brojkama, ja to uvijek pomnožim pet, šest ili deset puta. Znači, službeno stanje koje mi dobivamo i ono stvarno je u potpunosti dijametralno suprotno - kaže Kovačević.

Sve to navodi na zaključak, a što je potvrdila i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić, da mjere koje su poduzimane u proteklih 10 do 15 godina nisu urodile plodom.

- Bruceloza se još uvijek pojavljuje u svim našim općinama, Q-groznica prati brucelozu, a obolijevaju i ljudi. Prošle smo godine imali 10 oboljelih službeno potvrđenih od bruceloze. Ove godine bolest je potvrđena kod jedne osobe, a za drugu čekamo rezultate - ističe dr. Mamić.

- Dovitljivost onih koji zaobilaze zakon prešla je sve granice - govori Kovačević.

Uključiti sve razine

- Sad smo došli do saznanja da se na pašnjacima nalaze i ovce koje službeno nisu žive. Ovce koje su eutanazirane ili su zaklane, znači, u pitanju su manipulacije ušnim markicama - ističe direktor Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Kovačević.

Kovačević, također, najavljuje odlučnu borbu protiv tih i svih drugih makinacija premda inspektori dobivaju prijetnje, što je uredno prijavljeno policiji.

Iz Uprave za inspekcijske poslove napominju i to da bruceloze i Q-groznice ima i bit će je sve dok se u borbu protiv njih ne uključe sve institucije sustava, od državnoga vrha do lokalne zajednice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok