Čovjek je svojom djelatnošću promijenio izgled Zemlje i u znatnoj mjeri oštetio biosferu, a ekologija pokušava pronaći odgovore i rješenja brojnim problemima okoliša, koji nas okružuju.

Ove 2019.godine tema Svjetskog dana zaštite okoliša jeste zagađenje zraka, pod nazivom (Beat Air Pollution) a za domaćina izabrana je Kina.

Glavni uzroci onečišćenja zraka u svijetu  su: industrija, kućanstva, transport, poljoprivreda i otpad.

Tema nas poziva da razmotrimo i podijelimo mišljenje kako možemo napraviti promjene i što treba poboljšati u našem svakodnevnom životu kako bismo smanjili globalni teret zagađenja zraka na našim prirodnim mjestima, divljim životinjama-i vlastitom zdravlju.

Tim povodom, u Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula-Područna škola Dobro, dana 05.lipnja 2019.godine, u organizaciji Udruge za prosperitet „DOBRO“, završen je natječajni zadatak i izvršen odabir najboljih pismenih radova/crteža/plakata/ na temu Zaštite okoliša te  prezentiran projekt „Zaštita i očuvanje okoliša u selu Dobro“ koji je preko Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša, sufinanciran iz Proračuna Hercegbosanske županije. Tim aktivnostima ispunjene su sve obveze iz projekta u sklopu kojeg je nabavljen  veliki kontejner za odlaganje otpada kod groblja u Dobrom i  drveni koš za smeće postavljen u školskom dvorištu.

Svečanoj dodjeli  zahvalnica i diploma učenicima Područne škole u Dobrom, nazočili su pored predstavnika Udruge za prosperitet „DOBRO“, kao organizatora ovih aktivnosti, učiteljice Marijane Vrdoljak,  vjeroučiteljice Nikoline Bralo, zamjenice ravnateljice Ane Papić i ravnateljica Osnovne škole Fra Lovro Karaula- Martina Pavlinović Barać, koji su bili partner u ovom natječajnom projektu i kojima od srca zahvaljujemo što su prihvatili i aktivno sudjelovali u istom.

Obilježavanje ovoga Dana pruža priliku svima nama da proširimo poglede i prosvijetlimo mišljenje i odgovorno ponašanje pojedinaca, poduzeća, institucija i općenito zajednice u očuvanju i unapređenju okoliša a mlađim naraštajima i priliku kako ne moraju samo učiti o okolišu već i o svojoj ulozi  u tom okolišu te u svoje domove donositi svoje nove zamisli o zaštiti okoliša.

Planirana akcija čišćenja školskog dvorišta,nakon završetka nastave i svečane dodjele diploma i zahvalnica, odgođena je za povoljnije vremenske prilike.

Učenicima su na kraju dodijeljeni i skromni prigodni darovi i slatkiši kao nagrada za njihov trud a svi zajedno iskoristili su priliku i posjetili Spomen-sobu poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok