Sinoć je gorička crkva odzvanjala uhu ugodnim glasovima dvaju ansambala i klape iz Zagreba.

Naime trećega dana Kulturno-vjerskih dana Naša Gorica  ugostili smo Mještoviti pjevački zbor župe Blažene Djevice Marije Žalosne – Špansko, Muški vokalni ansambl Špansko i Klapu Dida (Obitelj Barun, porijeklom iz Lištana kod Livna).

Duže vrijeme nisu tako zazvučale goričke orgulje kao sinoć vođeni prstima mladoga orguljaša Mihaela Mojzeša, studenta 4. godine studija crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu koji je otvorio sinoćnji koncert skladbom Preludij u fis-molu D. Buxtehudea.

U večer nas je uvela, sa zborovima i skladbama koje će izvoditi upoznala jedna od članica Mješovitoga zbora gospođa Irena Prpić Đurić. Tako smo saznali da je Mješoviti pjevački zbor župe Špansko osnovan 1993. te od tada redovito prati misna slavlja nedjeljama i blagdanima, a u novije vrijeme češće nastupa na koncertima. Do sada su gostovali diljem RH, ali ovo im je prvo predstavljanje u inozemstvu. Dobro uvježban Zbor je s pukom proslavio i sinoćnje misno slavlje. Na orguljama ih je pratila Elizabeta Mikulić, a u koncertnom dijelu počastili su nas s četiri skladbe: Tiha noć se, evo, spušta u obradi Damira Šumečkog uz solo izvedbu sopranistice Blaženke Kadija, te Isuse naš Vladimira Stahuljaka i dvije marijanske skladbe Zdravo, Zvijezdo mora, natpjev sa zadarskih otoka u obradi Nevena Kraljića te Zdravo Majko, Djevice u obradi Anđelka Klobučara.

Nakon Mješovitoga zbora nastupila je Klapa Dida u sastavu otac Ivan, majka Pavita, sinovi Lobel i Roko te kćeri Mia i Luca. Klapa je nastala 2016.,  a djeluje pod vodstvom profesorice Jelena Ivaci. Izveli su nam skladbu Milost Johna Newtona i dvije klapske Izresla ruža rumena u obradi Rajmira Kraljevića i Kaleta autora Tome Babića u obradi Ljube Stipišića-Delmate.

Posljednji ali jednako uspješno glazbenim točkama predstavio se Muški vokalni ansambl Špansko pod ravnanjem Damira Šumečkoga. Zbor je nastao 2007. i od tada izvodi jednako uspješno sakralnu i svjetovnu glazbu. Redovito nastupa na glazbenim događanjima grada Zagreba, a povremeno sudjeluju i na zborskim natjecanjima. Nastupali su diljem Hrvatske te u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Livanjskoj publici zbor se predstavio s pet skladbi (2 sakralne): Ispovidajte se Ljube Stipišića-Demate, Klekni, klekni u obradi Mihe Demovića i na kraju tri narodne pjesme iz Dalmacije Izajdi na prozor u obradi Dinka Fia, Dobra večer uzorita u obradi Jakova Gotovca i solo nastupom baritona Mate Balića.

Glazbena večer je završena Šijavicom Dušana Šarca. Zborovi i Klapa su nagrađivani gromoglasnim pljeskom, a na prekrasnim nastupima na kraju se zahvalio gorički gvardijan fra Pere Kuliš. Druženje domaćina s gostima nastavljeno je u prekrasnom ambijentu muzejskoga atrija uz gitaru i mandolinu (Klapa Dida), pjesmu i okrepu, koje će, vjerujemo, dugo svima  ostati u pamćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok