Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 16. srpnja 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv P.P. rođenog 2000. godine u Livnu, gdje je i nastanjen, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz članka 359. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je u noći 11. svibnja 2019. godine, oko 02,50 sati ispred PTC „Pavić“, za vrijeme dok se održavala njegova maturalna zabava, u alkoholiziranom stanju, napao službene osobe koje su vršile poslove javne sigurnosti, na način da je djelatnicima PP Livno, koji su na lice mjesta došli po prijavi da optuženi narušava javni red i mir, psovao razne psovke, verbalno ih vrijeđao, a potom i jednog od policajaca glavom udario u bradu i prepone, pa su policajci istoga, budući da je odbijao njihove zapovjedi da se smiri, vezali lisicama i stavili ga u službeno vozilo, a isti je za vrijeme vožnje nastavio verbalno vrijeđati i napadati policajce, a koje vrijeđanje i psovanje se nastavilo i u policijskoj postaji.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 19. kolovoza 2019. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog, radi počinjenog kaznenog djela Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz članka 359 stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kazneno djelo Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz članka 359. stavak 1. KZ F BiH, koje se optuženom stavlja na teret, predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok