13. kolovoza u Bosanskom Grahovu obilježava se kao Dan sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje.

Povodom obljetnice vojnih operacija „Ljeto 95“ i „Oluja“ i ove godine prisjetilo se žrtve 21 pripadnika 141. brigade i 7. gardijske brigade HV-a, koji su poginuli tijekom bitke kod Bosanskog Grahova, uslijed neprijateljskog protuudara na položaje HV-a.

Svetu Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je  fra Vinko Sičaja, župnik i dekan livanjski i definitor Provincije Bosne Srebrene. U svojoj propovijedi fra Sičaja osvrnuo se na odgovornost svih nas u očuvanju uzvišenih vrijednosti za koje su položeni životi, poručivši: ,, Mjesta stradanja i mučenici ne dopuštaju nam da se udaljimo od tradicionalne obitelji, vjere i Crkve, od maloga čovjeka, aktualnih problema i zajedništva  bilo koje vrste iz kojega proizlazi dobro i bolja budućnost. Potiču nas da se uhvatimo u koštac sa svim ponudama koje nam vjeru i naciju oslabište, uprljaše i razoriše”.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća komemoraciji je nastavljena kod spomen-križa u središtu Bosanskoga Grahova. U ime Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine  vijenac je položio predsjednik Vlade Hercegbosanske  županije Ivan Jozić, u pratnji Stijepe Vukančića i Ile Kreze. Žrtvi hrvatskih branitelja poklonili su se i mnogobrojni članovi udruga roditelja  poginulih hrvatskih branitelja iz Splita i Kaštela, udruga veterana 141. brigade i 7. gardijske brigade HV-a, predstavnici Uprave za pitanje branitelja HBŽ i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ,  časnici hrvatske komponente OS BiH, ministarstva obrane BiH, predstavnici Hrvata Općine Bosanko Grahovo kao i izaslanstva Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. godine u Bosanskom Grahovu, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg – Bosne podružnica Bosansko Grahovo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok