U okviru projekta "Misli, ako želiš imati budućnost", u organizaciji udruge žena "Li-Woman" iz Livna u petak, 13. rujna, u 18 sati u TPC Forum održat će se radionica "Izgradnja mira u komparativnoj religijskoj perspektivi".

Predavač/voditelj radionice bit će dr. sc. Esad Bajtal s Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

Po riječima izvršne direktorice udruge "Li-Woman" Jasminke Borković, radionica će biti posvećena teorijskom prikazu mira u komparativnoj religijskoj perspektivi.

- Sudionici će biti upoznati s pojmom "svjetskog etosa", s temeljnim dokumentima svjetskog etosa, posebno Deklaracijom o svjetskom etosu, za koju vjerujemo da zna malo ljudi. Bit će prezentirana utemeljenja svjetskog etosa iz perspektive pojedinačnih religija (kršćanske, muslimanske, židovske, pa i filozofske), kao i njegove primjene - kazala je Borković.

Po njezinim riječima, idejni koncept svjetskog etosa veže se za katoličkog teologa Hansa Künga koji je tijekom svojih empirijskih istraživanja zaključio da sve svjetske religije i filozofsko-humanističke postavke dijele zajedničke moralne i etičke vrijednosti.

Na radionici će govora biti i o pristupu miru i nenasilju promatrano iz pojedinačne perspektive svake vjerske tradicije, što će se pokušati dovesti u vezu s porukama Deklaracije o svjetskoj etici.

- Kroz vježbe i plenarnu diskusiju nastojat ćemo doći do saznanja kakav je odnos sudionika prema spomenutim temama, a bit će govora i o predrasudama. Pokušat ćemo dati odgovor na pitanja  može li se i kako različitim putovima stići do istog cilja, može li se živjeti zajedno ili samo jedni pored drugih - dodala je Borković.

Udruga žena "Li-Woman" iz Livna osnovana je s ciljem afirmacije žena i ženskih ljudskih prava. Vizija udruge je kreiranje jednakih mogućnosti za sve građane te raspoloživim demokratskim sredstvima pokretati aktivnosti i utjecati na razvoj demokracije, ukidanje diskriminacije, afirmirati nenasilje te raditi na izgradnji mira i pomirenja. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok