Nacionalni demokratski institut BiH  i Predstavnici Klubova zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije održali su danas sastanak u Tomislavgradu.

Povod je bio borba protiv korupcije koja je jedan od ključnih problema u našem društvu. Vekas Gušo, Programski asistent NDI-a, istaknuo je kako je fokus njihovog rada identificiranje tema i problema i pronalaženje zakonskih rješenja u borbi protiv korupcije. Skupština Hercegbosanske županije jedna je od tri županije koje su se odazvale ovom sastanku.  Početak borbe protiv korupcije trebalo bi biti povjerenstvo koje će formirati Skupština.

Predstavnici Klubova su nakon izlaganja g. Guše izrazili spremnost u formiranju Povjerenstva, uz naznake kako se trebaju znati stvarne nadležnosti i ovlasti.

Ivan Krstanović je kazao kako povjerenstvo sastavljeno od vladajuće većine nema smisla, jer korupcija i počinje od vlasti.

Draško Dalić smatra kako bi Skupština trebala formirati povjerenstvo na čijem čelu bi bio predstavnik oporbe. Tako bi se pokazala spremnost za borbu protiv korupcije.  Isto povjerenstvo bi trebalo nadzirati i rad Tima za borbu protiv korupcije pri Vlade HBŽ.

Ivan Tomić je istaknuo kako ne trebaju davati paušalne ocijene o korumpiranosti, nego odrediti nadležnosti povjerenstva i pokušati se obračunati s korupcijom.

„S borbom protiv korupcije trebalo je krenuti od vrha države. Središnje izborno povjerenstvo je krivac za trenutno stanje jer se izjednačila zakonodavna i izvršna vlast, jedna osoba obavlja tri funkcije“, naglasio je Drago Puzigaća.

Predsjedatelj Skupštine Jozo Ćosić na kraju sastanka je zaključio kako nema iluzija da će se osnivanjem povjerenstva riješiti probleme korupcije, ali i to je dobar početak.  Održati će još sastanaka na ovu temu i odrediti nadležnosti povjerenstva. Identificiranje problema i promjena zakonskih odredbi bi trebale biti primarni plan rada.

Na sastanku su bili i Josip Tomić, Krešimr Tabak te tajnik Skupštine Zdravko Skočibušić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok