Hercegbosanska županija dijeli sudbinu državne i federalne vlasti, ali i Hercegovačko-neretvanske županije budući da gotovo 13 mjeseci nakon izbora nije izabrana nova vlast, piše Večernji list BiH.

Za razliku od drugih sredina, ponajprije državnog Vijeća ministara gdje je zbog “viših” nacionalnih interesa, približavanja NATO savezu ili pak izmjenama Izbornog zakona za razinu Federacije BiH te zbog odnosa HDZ-a i SDA u HNŽ-u zapela provedba rezultata prošlogodišnjih izbora, u Hercegbosanskoj županiji na površinu su isplivali odnosi unutar starijeg HDZ-a BiH, i to kroz tradicionalno nadmetanje Livna i Tomislavgrada.

Mjesecima oba stranačka odbora imaju svoje prijedloge za premijera Hercegbosanske županije. S jedne strane to je aktualni premijer Ivan Jozić, koji dolazi iz Livna, a s druge strane je aktualni načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. Do sada ni jedna stranačka organizacija HDZ-a nije popustila inzistirajući upravo na tome da njihov predstavnik u sljedeće tri godine bude premijer.

Velika razlika

Od osnivanja FBiH i deset županija, u pravilu su do sada premijeri dolazili iz Livna, u kojemu je i sjedište Vlade HB županije, dok je pak ministar financija bio Tomislavgrađanin, a mjesto predsjednika Skupštine, koja je smještena u Tomislavgradu, bilo je rezervirano za zastupnike iz ove općine ili pak Kupresa. Svako pravilo ima iznimku, pa tako i ovaj raspored vodećih pozicija. Tako je prvi premijer HBŽ-a nakon izbora održanih 1996. bio Filip Andrić iz Tomislavgrada, kojemu je mandat trajao dvije godine, budući da su se prvih nekoliko ciklusa izborni održavali svake dvije godine. Nakon Andrića, koji je kasnije bio i na drugim pozicijama u vlasti na višim razinama, redali su se premijeri koji su dolazili iz administrativnog središta ove županije - Livna. U nekoliko navrata dolazilo je i do prijevremene zamjene premijera, koji su bili uvijek iz ove općine. Kada je prvi put HDZ BiH ispao iz vlasti, od 2006. do 2010., na čelu Vlade bio je Livnjak Nedjeljko Rimac iz HDZ-a 1990., stranke koja je nastala prvim većim raskolom starijeg HDZ-a. Rimac je na toj poziciji ostao sve do 2013. godine, kada je smijenjen, a u vlasti je ponovno u mandatu od 2010. do 2014. bio HDZ BiH. Nedugo nakon kratkoga mandata zbog problema u lokalnom HDZ-u u Livnu smijenjen je premijer Draško Dalić, a na njegovo mjesto sredinom 2017. imenovan je Ivan Jozić. Posljednji izbori pokazali su pak posve drukčije odnose u županiji, a napose unutar samoga HDZ-a BiH. Iako rezultati popisa pučanstva pokazuju drukčije, odnosno da je u Livnu više stanovnika nego u Tomislavgradu, u Skupštini HBŽ-a na posljednjim izborima izabrana su čak četiri zastupnika više iz Tomislavgrada. A puno veća je razlika između zastupnika iz HDZ-a BiH. Naime, od 25 zastupnika u Skupštini HBŽ-a, jedanaestorica dolaze iz Tomislavgrada, a sedam ih je iz Livna. Po trojica su još iz Drvara, odnosno Kupresa, dok je jedan mandat iz Bosanskog Grahova oduzet jednome srpskom zastupniku jer je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora.

Preglasavanje u ŽO HDZ-a

Najdrastičnija je razlika između broja mandata koje je dobio HDZ BiH. Ova stranka osvojila je osam zastupničkih pozicija, od kojih čak šest dolazi iz Tomislavgrada, jedna je iz Livna - i to aktualni premijer Jozić, dok je još jedan mandat ovoj stranci donio Kupres. Valja reći kako su iz Livna po dva zastupnika u županijskoj Skupštini dobili SDA i HDZ 1990. A, kao i HDZ BiH, jednu poziciju imaju SDP BiH i HNL. U Tomislavgradu, uz HDZ BiH sa šest pozicija, HNL ima dva zastupnika te po jednoga HRS, NS RZB i HDZ 1990. 
Nakon takvog rezultata porasli su “apetiti” Tomislavgrada koji je zatražio da im zbog ove očite dominacije u Skupštini pripadne pozicija premijera. Istu poziciju zagovara i livanjski HDZ BiH koji je ranije upozoravao na korištenje preferencijalnog sustava glasovanja u korist izbora zastupnika u Tomislavgradu. Uslijedilo je nekoliko sastanaka na kojima nije napravljen pomak. Dapače. Ni jedna ni druga strana nisu željele popustiti smatrajući da im pripada ova pozicija. Potom je uslijedilo i preglasavanje dužnosnika HDZ-a iz Tomislavgrada na sjednici Županijskog odbora stranke, no to nije donijelo rješenje. Jučerašnji razgovori dva odbora HDZ-a Livna i Tomislavgrada dali su razloga za vjerovati da će se dogovor uskoro postići, tvrde sugovornici. •

Livno:

HDZ BIH (1)

SDA (6)

HDZ 1990. (2)

SDP (1)

ŽNL (1)

 

Tomislavgrad:

HDZ BIH (6)

HRS (1)

NSRZB (1)

HNL (1)

HDZ 1990 (1)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok