Na području općine Glamoč oko 90 registriranih pravnih i fizičkih osoba na temelju potpisanih ugovora u zadnjih deset godina koristi 1800 hektara oraničnih površina.

Ugovori su neki istekli u rujnu mjesecu ove godine i ako se ne usvoji Odluka o davanju suglasnosti na Program gospodarenja ovim zemljištem za 300.000,00 KM godišnje bit će siromašniji proračun općine Glamoč, a sredstva će izgubiti i županija, a posebice će biti u teškom položaju poljoprivrednici i tvrtke koji su uložili znatna sredstava u poljoprivrednu mehanizaciju. To su samo neke od činjenica koje su danas kazane na sastanku predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića s načelnikom općine Glamoč, Nebojšom Radivojšom, predsjednikom Općinskog vijeća Glamoča, Markom Damjanovićem, predsjednikom Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Glamočko polje“ Glamoč, Halila Dizdara i još nekolicine poljoprivrednih proizvođača iz te općine.

Ukoliko se ne donese spomenuta Odluka Glamoč ostaje bez strateške grane privređivanja od koje znatan broj ljudi u toj općini živi.

Sudionici sastanaka upoznati su da je resorni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Hercegbosanske županije nekoliko puta, iako je bila kompletna dokumentacija, povukao sa sjednica Vlade točku dnevnog reda Odluku od davanju suglasnosti na Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za područje općine Glamoč.

Na kraju je prihvaćen prijedlog da se u rješavanje problema krene u razgovorima s odgovornom osobom i udruženjima iz ove oblasti kako bi na vrijeme bila usvojena Odluka o davanju suglasnosti na Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za područje općine Glamoč,što bi omogućilo na vrijeme potpisivanja ugovora prije početka proljetne sjetve sljedeće godine u toj općini.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok