Danas se priopćenjem oglasila Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ povodom "Pisma roditelja pokisle djece" objavljenog u medijima ovoga tjedna.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani Livnjaci i Livanjke, poštovani sugrađani!

Tradicionalno svake godine 17.11 s tugom u srcu palimo svijeće na trgu Kralja Tomislava kao znak sjećanja na sve nevine žrtve, poginule Hrvatske branitelje, kao i sve poginule Hrvate u Vukovaru i Škabrnji. Na takav način želimo im odati počast i da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.

Upravo zahvaljujući njihovoj žrtvi i žrtvi svih poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja, mi danas živimo slobodno i s ponosom možemo reći da smo Hrvati.Na takav način učimo našu djecu našoj  povijesti, te tako ni nakon 28 godina ne dozvoljavamo da njihova žrtva ode u zaborav. Na veliko zadovoljstvo naša djeca, naša mladost nam tu i daju veliku potporu svojom prisutnošću i kreativnosti.

Nažalost, ove godine i to dužno poštovanje i paljenje svijeća u našem gradu je netko nastojao ispolitizirati. Upravo mi, predstavnici Braniteljskih udruga, nakon mise u Kapelici vojarne Livno, koja je upriličena povodom sv. Nikole Tavelića 14.11 smo i zamolili našeg župnika fra Vinka  da nam se pridruži paljenju svijeća i izmoli molitvu odrješenja za sve poginule. U tom činu uopće nam nije bitno tko je uputio javni poziv: stranke, udruge ili pojedinci, bitno je da je taj poziv, poziv na zajedništvo koje je u takvoj prigodi potrebno.

Uistinu smo se okupili u lijepom broju, a naša djeca su krasila taj skup. I gle, upravo kad je Župnik počeo moliti krenula je kiša. Koje li simbolike i dragi Bok je pustio suzu nad sudbinom poginulih Vukovaraca i Škabrnjana. A naš župnik je i dalje molio, molio je sa svojim narodom za oprost duša svih poginulih i mučki ubijenih Hrvata.

I sad vas poštovani sugrađani, mi branitelji pitamo, što vi želite.

Želite li da naše udruge i škole ne organiziraju paljenje svijeća. Želite li da zaboravimo Škabrnju i Vukovar. Da naši fratri skupa sa nama ne mole za duše stradalih. Želite li da naši učitelji, nastavnici i profesori ne uče našu djecu našoj povijesti. Hoće li onda naša „POKISLA DJECA“ kako ste ih nazvali, znati tko su ili to uopće više nije  važno.

Taj razgovor o kiši u vrijeme paljenja svijeća je uistinu smiješan. Da su bar Vukovarci te kobne noći mogli razgovarati o kiši, da su mogli dignuti pogled u nebo i reći, Bože hvala ti na ovom daru, ali ne, umirali su, umirali za nas.

Mi preživjeli branitelji ih nikad nećemo zaboraviti. Svake godine ćemo paliti svijeće, obilaziti Škabrnju i Vukovar i klanjati se žrtvama. A nasa djeca, naši framaši, koji su tako lijepo odgovorili na to neumjesno pismo „zabrinutih roditelja“, su naša nada i naša vjera da Vukovar i Škabrnja neće otići u zaborav.

A mi, mi ćemo sa njima, sa našim svećenicima, sa našom crkvom i sa svojim narodom, paliti svijeće, moliti Boga i klanjati se njihovoj žrtvi.

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE

Livno,20.11 2019

Pismo roditelja

Uvaženi Župniče, mi roditelji svakodnevno svoju djecu povjeravamo vama i svećenicima naše Župe. Vozimo ih i pratimo u župni ured na sve aktivnosti koje Župa organizira i sretni smo zbog toga.

Uvijek su Livnjaci uz franjevce radili plemenite i dobre stvari, kao djeca i kao odrasli ljudi. Međutim, sve što smo mi i naša djeca tražili u crkvi je Bog i dobri ujak koji Boga djeci predstavlja kao voljenog prijatelja.

Zato Vas otvoreno ovim putem pitamo, tko Vama dade za pravo da našu djecu po onakvoj kiši iz crkve vodite na skup koji je organizirala jedna stranka?!

Pa makar to bila i stranka kojoj ste i Vi član? Zar ste svoj povratak pod skute Vaših nadređenih stranačkih kolega našli preko naše pokisle djece?

Zar naša djeca ne zaslužuju odati počast Vukovaru i Škabrnji onako kako smo ih mi učili, a ne na prijevaru po kiši i mraku da glume gužvu Vašim političkim autoritetima!?

Molimo da nam na ovaj tekst koji je upućen i Vama i medijima Livna na isti način odgovorite, jer neki roditelji još i ne znaju da ste proširili program rada naše djece!

Roditelji pokisle djece sa slika Vašeg stranačkog okupljanja

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok