U velikoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu, jučer je u sklopu Twinning projekta održana radionica o aspektima procesa europskih integracija.

Zastupnicima i predstavnicima Stručne službe Skupštine u ime Twinning projekta obratili su se Dries Bergen – rukovoditelj Europskog ureda Flamskog parlamenta, Tatjana Tomić- mlađa voditeljica projekta, Hrvatski sabor,  i Klara Szalay –  voditeljica Komponente IV, Narodna skupština Mađarske.

Radionica je bila usmjerena na iskustva zemalja članica koje su nedavno pristupile Europskoj uniji u pogledu procesa pregovora. Cilj je pružiti primjere usklađivanja regionalnih mišljenja između različitih razina vlasti i istaknuti uključenost Skupština u zakonodavnim procesima europske unije.

Rukovoditelj Europskog ureda Flamskog parlamenta Dries Bergen  nazočne je upoznao s belgijskim federalizmom, strogim podjelama nadležnosti i načinom funkcioniranja u tijelima Europske unije.

Tatjana Tomić- mlađa voditeljica projekta iz Hrvatskog sabora predstavila je iskustva Republike Hrvatske od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do konačnog članstva u Europskoj Uniji.

U ime DEI-a Bosne i Hercegovine nazočnima se na kraju obratila Lejla Bajramović-Kobilić.

Pored radionica na kojima se obrađuju općenite teme, u okviru projekta “Osnaživanje i nastavak potpore parlamentima BiH u poslovima europskih integracija” bit će organizirani i posebni treninzi za predstavnike lokalnih vlasti koji će u budućnosti biti zaduženi za EU pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok