Hrvatska javnost ostala je poprilično iznenađena vijestima koje su jučer stigle iz Livna gdje je išaran mural posvećen Zlatku Daliću.

Mural u rodnom gradu hrvatskog izbornika nastao je tijekom Svjetskog prvenstva gdje su vatreni senzacionalno postali prvaci svijeta. Posvetu Daliću napravili su navijači Troglava, a hrvatskom izborniku nakon povratka iz Rusije pripremljen je veliki doček. Piše Večernji.

No, mural je sada išaran i ispostavilo se da je riječ je o sukobu White Stonesa, navijača Varteksa, koji su protiv novog kluba iz njihova grada, NK Varaždina. NK Varteks trenutačno se natječe u 3. HNK Sjever. Varaždin je nakon puno muke i borbe prošle sezone uspio izboriti Prvu HNL, a direktor kluba je Dalićev sin Toni.

Na muralu je između ostalog napisana poruka "Livno uz White Stonese, samo Varteks".

- UN White Stones ograđuje se od šaranja murala Zlatka Dalića u Livnu. Ne smatramo da smo našim djelovanjem doveli do toga - poručili su iz Udruge navijača White Stonsi.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić vezan je uz NK Varaždin gdje ga je publika zavoljela, a ostao je živjeti u Varaždinu gdje je nastupao kao igrač.

– Varaždin je prekrasan grad, odavno sam odlučio da ću ovdje živjeti. Varaždin mi je dao sve i sve činim da vratim nekako gradu i Varaždincima, kad god mogu – rekao je jednom Dalić.

No, Varaždin je 2011. dobio dva kluba kada se pojavio NK Varteks. Osnovali su navijači, većinom udruženi u skupinu White Stones, ali ne isključivo oni, već i svi pristaše, obični navijači, koji su bili gnjevni što je Grad promijenio ime Varteksa u NK Varaždin. S druge strane, Dalić je jedan od ulagača u NK Varaždin.

– Nakon što je naš stari klub, nekadašnji nogometni div Varteks, promijenio ime, shvatili smo kamo sve to vodi. Uz pomoć politike promijenili su 2010. dekretom ime kluba u NK Varaždin, a kao razlog naveli da ne žele besplatno reklamirati tvrtku Varteks, te da će lakše naći sponzora bude li se klub zvao NK Varaždin. No, mi smo tvrdili da je ime Varteks iznad tvrtke i da ga moramo zadržati – rekao je svojedobno Neven Medved, jedan od osnivača navijačkog NK Varteksa.

NK Varteks svojedobno je prozvao i izbornik Zlatko Dalić rekavši da ne može shvatiti da su White Stonesi napustili Varaždin (bivši Varteks) kada je klubu bilo najteže i predložio da bi bilo dobro da se sadašnji trećeligaš i prvoligaš spoje. No, to toga nije došlo pa su među navijačima ova dva kluba i dalje trzavice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok