U sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu u srijedu je potpisan ugovor o dodjeli 300.000 kuna (80.000 maraka) za izgradnju Doma hrvatskih snaga " Simbol pobjede" u Donjim Rujanima kod Livna.

Po riječima predsjednika Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg‐Bosne u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) Dragana Konte, radi se o prvoj tranši za realizaciju spomenutog projekta koji će se u potpunosti financirati sredstvima Republike Hrvatske.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine dogodila se odlučujuća bitka na livanjskoj bojišnici. Na tom prostoru hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Ujedno, to je mjesto s kojeg je tri godine kasnije krenula vojno-redarstvena operacija "Oluja" u kojoj su oslobođeni okupirani dijelovi Republike Hrvatske.

- Upravo su Rujani, kao i cijela livanjska bojišnica, prepoznati kao mjesto koje je dalo veliki doprinos, kako u obrani hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, tako i u obrani Republike Hrvatske - kazao je Konta.

Inicijativu za izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima pokrenuli su braniteljska udruga "Sektor Rujani" i udruga "Bruno Bušić" uz potporu Koordinacije braniteljskih udruga i Grada Livna. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok