Od općih izbora u BiH prošlo je gotovo dvije godine, a Hercegbosanska županija još nema novu Vladu.

A kako trenutno stvari stoje nova Vlada neće biti skoro formirana.

Podsjetimo. Problem u formiranju je nastao unutar HDZ-a BiH, odnosno u izboru mandatara Vlade HB županije. Općinska organizacija HDZ-a BiH Tomislavgrad za mandatara je predložila Duvnjaka Ivana Vukadina, trenutnog načelnika općine Tomislavgrad.

Uporište u svom prijedlogu su nalazili u činjenici da je od osam izabranih zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ njih čak šest iz Tomislavgrada.

Županijski odbor ove stranke za mandatara je predložio trenutnog predsjednika Vlade HBŽ Ivana Jozića, a ovaj prijedlog su podržale i ostale općinske organizacije HDZ-a BiH u HB županiji, ali ne i OO HDZ-a BiH Tomislavgrad čime su došli u sukob sa Županijskim odborom, ali i središnjicom stranke koja ih je upozorila da se odluke Županijskog odbora moraju poštivati.

Upravo činjenica da je OO HDZ BiH Tomislavgrad odbio prihvatiti ovaj prijedlog Županijskog odbora HDZ-a BiH dovela je do isključenja iz stranke Ivana Vukadina, ali i zastupnika u Skupštini Roberta Bagarića i Ante Tadića.

Početkom ovoga tjedna u prostorijama HDZ-a BiH u Livnu održan je sastanak predstavnika ŽO HDZ-a BiH (2 zastupnika u Skupštini), bez članova iz Tomislavgrada, s predstavnicima HNL-a (3), SNSD-a (4), Narodne stranke Radom za boljitak (1), SDP-a (1) i SDA BiH (2).

Kako se doznaje iz HDZ-a BiH razgovaralo se o načinu kako osigurati normalno funkcioniranje županije kada je u pitanju zakonodavna vlast, to jest rad Skupštine HBŽ.

Naime, za nesmetano donošenje odluka potrebno je osigurati natpolovičnu većinu, odnosno 13 glasova, a stranke koje su bile na sastanku imaju točno 13 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije.

Ukoliko suradnja između ovih stranaka bude dogovorena u budućnosti se može očekivati normalan rad Skupštine, ali do nove Vlade teško da će se doći s obzirom da zastupnici iz Tomislavgrada zajedno sa zastupnicima HDZ-a 1990 imaju 10 zastupnika, a za imenovanje nove Vlade potrebno je 17 ruku.

Predstavnici stranaka (HDZ BiH, HNL, SDA, SDP, NS RZB, SNSD) na sastanka su iskazali spremnost za razgovore s ostalim strankama kako bi Hercegbosanska županija napokon dobila novu Vladu

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok