U povodu 1600. obljetnice smrti velikog crkvenog naučitelja, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma, sv. Jeronima, danas je započela „Godina Božje Riječi“ koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH  na svom 78. redovitom zasjedanju održanom 13. i 14. srpnja 2020. godine u Banjoj Luci.

„Godina Božje Riječi“ započela je danas, 30. rujna 2020. godine, na liturgijski spomendan sv. Jeronima i završit će na isti dan 2021. godine.

Za središnju proslavu otvaranja „Godine Božje Riječi“ biskupi Biskupske konferencije BiH odabrali su Bosansko Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija, rodno mjesto sv. Jeronima – Stridon, nalazilo na području današnjeg Grahovskog polja.

Proslava je započela prigodnim programomu 10 sati koji je upriličen u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra „Juraj Gospodnetić“ u selu Korita, gdje je upravitelj župe Bosansko Grahovo, don Damir Klečina, pozdravio sve prisutne i poželio im srdačnu dobrodošlicu. U ime Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“, nazočnima se također obratio i predsjednik ove Udruge, Krešimir Saric, koji je govorio o simboličkom značenju sela Korita za općinu Bosansko Grahovo. Sarić je naglasio kako je u ovom selu posvećena kapela u čast sv. Jeronima, a nedavno su u župnoj crkvi u Bosanskom Grahovu postavljeni i vitraji akademskog slikara na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, doc. dr. art. Svetislava Cvetkovića, od kojih jedan prikazuje lik ovoga sveca. Na kraju programa stručno predavanje o sv. Jeronimu održao je profesor patrologije i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Josip Knežević.

Svečano Euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve Sv. Ilije Proroka u selu Obljaj predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima.Obraćajući se okupljenim vjernicima u svojoj je propovijedi kardinal Puljić, među ostalim, naglasio i jasnu poruku Biskupske konferencije BiH za “Godinu Božje Riječi” – da je 1600. obljetnica smrti sv Jeronima, koji je 420. godine umro u Betlehemu, neposredan povod da Crkva, po uzoru na Sv. Jeronima, u svom dušobrižništvu kroz narednu godinu s još većim marom i pobožnošću širi, čita i razmatra Božju poruku sadržanu u Svetom Pismu.

Nakon Svete mise snimljena je milenijska fotografija svih nazočnih biskupa, svećenika i vjernika s likom Sv. Jeronima, poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Otvorenju „Godine Božje Riječi“ i proslavi 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima u Bosanskom Grahovu nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministri u Vladi HBŽ.

Organizatori proslave su župa Sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok