Vlada Hercegbosanske županije, na sjednici održanoj 23. studenog 2020.godine, donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih prijenosa „Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji” utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2020. godinu.

Mi, Udruženje stočara Hercegbosanske županije (u osnivanju) smatramo da ovaj program ima više nelogičnosti i nejasnoća te da sadrži elemente diskriminacije. Navedeno izdvajamo i naglašavamo sljedećim činjenicama i listom pitanja:

1) Ukupna vrijednost potpora je 1.500.000 KM od čega je distribucija po sektorima sljedeća:
- 80% od ukupnih sredstava ili 1.200.594,12 KM za mlijeko i mliječne proizvode.
- 4,20% od ukupnih sredstava ili 63.000,00 KM za pčelarstvo.
- 1,07% od ukupnih sredstava ili 16.000,00 KM za govedarstvo i proizvodnju mesa.

Zanimljiva distribucija. Voljeli bismo znati zašto baš ovakva raspodjela. Koja stručna analiza stoji iza ovoga?

2) Iako većina stočnog fonda u HBŽ otpada na mesna goveda u uzgoju u sustavu krava-tele, samo 1,07% od ukupnih sredstava (slovima: jedan posto) ili 16.000,00 KM odvojeno je za tu proizvodnju. Štoviše, definirana je potpora od 4.000,00 KM po obrtu stoga će samo 4 obrta na razini županije dobiti potporu. Čestitamo sretnim dobitnicima!

3) Točno četiri puta više sredstava odvaja se za pčelarstvo nego li za govedarstvo i proizvodnju mesa. Usporede li se ova dva sektora, vjerojatno će se doći do zaključka da sektor govedarstva i proizvodnje goveđeg mesa uplaćuje u proračun Županije barem 100 puta više sredstava i zapošljava barem 100 puta više osoba od sektora pčelarstva. Treba pomoći pčelarstvu, ali nelogičan nesrazmjer je očit.

4) U prvom članku Programa navodi se da je ovo potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Proizvodnja sira nije primarna poljoprivredna proizvodnja nego prerada primarnog proizvoda - mlijeka. Stoga proizvodnja sira ne spada u primarnu proizvodnju, a ovim programom, htjeli mi to priznati li ne, 80% sredstava zapravo je potpora siranama, a ne malim proizvođačima mlijeka. Koliko god bio poticaj proizvodnji malom proizvođaču mlijeka, točno toliko će mljekara manje platiti otkup. Mali seljak uvijek će dobiti isto, samo će mljekara manje platiti litru mlijeka. Tko ne vjeruje, neka analizira kretanje i korelaciju otkupnih cijena mlijeka i poticaja po litri mlijeka zadnjih 20 godina.

5) Neke potpore daju se „po korisniku“, a neke „po obrtu“. Negdje se diskriminiraju subjekti registrirani kao d.o.o., a negdje ne. Konkretno, proizvodnja rasplodnih krmača i proizvodnja sira može „po korisniku“ što uključuje i d.o.o., ali uzgoj u sustavu krava-tele i otkup kravljeg mlijeka može samo „po obrtu“. Ovo je očigledna diskriminacija, neujednačenost i parcijalna primjena pravila. Dakle, oni koji su se odvažili da osnuju d.o.o., imaju fiskalnu kasu i plaćaju poreze su zakinuti. Vrlo nejasno i diskriminirajuće.

6) Daje se potpora za nabavku električnih pastira samo onima koji uzgajaju ovce i samo onima koji imaju preko 300 ovaca. Što je s onima koji imaju manje od 300 ovaca ili pak onima koji uzgajaju krave ili konje?

7) Daje se potpora uzgoju rasplodnih krmača. Ok. Što je s onima koji uzgajaju rasplodne junice?

8) Daje se potpora za izvoz sira, dok je izvoz mesa zabranjen. Na koji način ovaj program brine o proizvođačima mesa obzirom da je predviđeno samo 1% za takve proizvođače, a ujedno je i zabranjen izvoz u EU? Ne bi li Županija trebala učiniti sve da probije blokadu izvoza mesa?

9) Ne možemo pronaći nikakvu potporu subjektima (fizičke osobe, obrti i firme) koji se bave ratarstvom i povrtlarstvom. Zašto se zapostavlja ove proizvođače?

Potiče li ovaj Program razvoj konkurentne poljoprivrede i kakvi će biti rezultati? Je li ovo dugoročno najbolje što se za 1.500.000 KM moglo učiniti za poljoprivredu u HBŽ? Je li li ovo najodgovornije prema svim poreznim obveznicima koji su stvorili i uplatili u proračun tih 1.500.000 KM? Na koji način su poljoprivrednici uključeni u izradu ovog programa? Koje su analize napravljene kao temelj za izradu baš ovakvog programa? Kako je predviđeno praćenje rezultata i provedbe ovog programa? Kako je ovaj program usklađen sa strategijom razvoja HBŽ?

Ako je odgovor da 1.500.000 KM nije dovoljno za sve, u redu, poštujemo. Zašto se onda ne radi dugoročno planiranje kroz dvogodišnji, trogodišnji ili višegodišnji asimetrični program koji će na najbolji mogući način iskoristiti sredstva i potaknuti razvoj svih poljoprivrednih aktivnosti u HBŽ koji imaju potencijal doći na konkurentnu razinu proizvodnje?

Ako je odgovor da je ovo poticaj samo za male proizvođače, u redu, i to poštujemo, neka se onda tako i zove i neka u svim dijelovima bude isključivo za fizičke osobe.

Puno je pitanja…

Sve navedeno napisali smo dobronamjerno s ciljem razvoja konkurentne poljoprivredne proizvodnje u HBŽ i prosperiteta društva općenito.

Posebno naglašavamo da nam nikako nije cilj da netko od naših kolega poljoprivrednika ostane bez županijske potpore, nego da se potpore, ako već postoje, dodjeljuju na temelju stručnih analiza i s ciljem da ostvare najbolji mogući razvojni rezultat za poljoprivredu, poljoprivrednike, društvo i ukupno gospodarstvo županije.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE STOČARA HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE (u osnivanju)

Farma Tušnica d.o.o. Tomislavgrad
Tatarović d.o.o. Tomislavgrad
Prančiok d.o.o. Tomislavgrad
Percinovic d.o.o. Tomislavgrad
Papic company d.o.o. Tomislavgrad
Farma Podhum d.o.o. Livno
PD Orlovača, Livno
Ecofarm d.o.o. Kupres
Red angus d.o.o. Kupres
Zvir d.o.o. Kupres

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com