Na inicijativu ŠGD HBŠ d.o.o. Kupres, u razdoblju od listopad 2017. do listopad 2018. godine, na području G. J. „Mliništa – Paripovac“  MSP 037 angažirana je Humanitarna organizacija za razminiravanje (HO) „Pro Vita“ Mostar na deminiranju šuma i šumskog zemljišta kojim gospodari Šumarija Glamoč.

Početkom godine, to jest 29. siječnja 2021., od strane BH MAC Sarajevo izdano je Uvjerenje o izvršenim aktivnostima tehničkog izviđanja i čišćenja  kojim se dokazuje da je navedena površina oslobođena od minsko- eksplozivnih sredstava.

Tijekom razminiravana pronađeno je i uništeno 260 komada protupješačkih mina (PP), 3 komada protutenkovskih mina (PT), 53 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), 749 komada kasetne municije i 27 komada nosača (raketa) kesetne municije.

ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres za navedene radove izdvojilo je 1 704 000,00 KM + PDV vlastitih sredstava.

Prilikom razminiravanja očišćeno je 347 ha površine, a oslobođeno je i omogućen je pristup gospodarenju na površini od 802 ha šumskog zemljišta od kojih 736 ha otpada na visoku šumu jele, smreke i bukve.

Na navedenoj površini u skoroj budućnosti planiraju se izvoditi radovi sječe sa sječivom masom od cca 50 000 m3 drvne mase.

U skorijem razdoblju od BH MAC Sarajevo očekuje se dobivanje Uvjerenja o izvršenim aktivnostima tehničkog izviđanja i čišćenja za Minsko sumnjivo područje (MSP) Donji Malovan.

Priopćeno je iz šumarije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok