Gradsko vijeće Livna na sjednici u utorak usvojilo je Nacrt proračuna Grada Livna za 2021. godinu u iznosu od 12.6 milijuna maraka kao i Nacrt odluke o izvršenju proračuna Grada Livna za 2021. godinu.

Na sjednici je usvojen Zaključak da se javna rasprava po Nacrtu proračuna provede 24. i 25. ožujka 2021. godine, a svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge putem prijemnog odjela ili e-maila.

Najznačajnija stavka proračunskih prihoda u Nacrtu su porezni prihodi, planirani u iznosu od 5.2 milijuna maraka što je za 1 posto više u odnosu na plan za 2020. godinu. Izvršenje ovih prihoda u 2020. godini iznosi 5.2 milijuna maraka, odnosno 8.829 maraka više od planiranog iznosa.

>>> Livno: Dostavite svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt Proračuna i Nacrt Odluke o izvršavanju Proračuna

Unutar ove skupine prihoda, najveći udio imaju prihodi od neizravnih poreza planirani temeljem Projekcija Ministarstva financija FBiH.

Nacrtom proračuna Grada Livna za 2021. godinu, neizravni porezi su planirani u ukupnom iznosu od 3.6 milijuna maraka što je za 6 posto manje od plana za 2020. godinu.

Druga stavka po apsolutnoj veličini poreznih prihoda su prihodi od poreza na dohodak koji su planirani za 2021. godini u iznosu od 1.2 milijuna maraka, što je za 29 posto više u odnosu na plan za 2020. godinu.

Neporezni prihodi planirani su u iznosu od 4.9 milijuna maraka, što je 38,79 posto od ukupno planiranih prihoda i primitaka.

Neporezne prihode čine prihodi od financijske i nematerijalne imovine, prihodi od iznajmljivanja, prihodi od imovine i zakupa, komunalne naknade i pristojbe, ostale naknade i pristojbe po federalnim, županijskim propisima i općinskim/gradskim propisima.

Najveća stavka unutar ove kategorije prihoda su sredstva od HEP-a koja se planiraju u iznosu od 2 milijuna maraka za 2021. godinu.

Tekuće potpore planirane su u iznosu od 1.5 milijuna maraka te se doznačuju od viših razina vlasti, a planirana su s federalne i županijske razine na temelju izvršenja u prethodnoj godini.

Kapitalni primitci, odnosno primitci od prodaje zemljišta, Nacrtom proračuna za 2021. godinu planirani su u iznosu od 900.000 maraka, a temelj te proračunske stavke su kupoprodajni ugovori i zahtjevi zainteresiranih stranaka za kupovinu zemljišta u vlasništvu Grada Livna.  

Tekući rashodi planirani u iznosu od 8 milijuna maraka, što je za 1 posto, a unutar tekućih rashoda, plaće i naknade troškova uposlenih planirane su u iznosu od 2.9 milijuna maraka, što je za 6 posto više nego 2020. godine.

Planirano povećanje, kako ističe predlagač, odnosi se na popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Kapitalni izdatci planirani u Nacrtu proračuna za 2021. godinu iznose 3.3 milijuna maraka, odnosno 26,55 posto od ukupno planiranog Proračuna.

Od kapitalni izdataka najviše se izdvaja za vodovod i kanalizaciju, za završetak izgradnje mrtvačnice, izgradnju lokalnih prometnica te modernizaciju izgradnje javne rasvjete.

Vijećnici su na sjednici također u formi Nacrta usvojili odluku o novčanoj naknadi za novorođenu djecu na području grada Livna s predloženom jednokratnom novčanom naknadom za prvorođeno dijete u iznosu od 600 maraka, za drugo i svako sljedeće novorođeno dijete 900 maraka. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok