Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Drvar bez italijanskog otpada“ vas poziva u ponedjeljak 29.03.2021. godine u Drvaru (Šumarija Drvar, Marka Oreškovića 42) da medijski propratite performans „Svečani ispraćaj otpada iz Drvara“ sa početkom u 9h.

Performansom se želi ukazati na to da iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje nelegalno deponiranog otpada iz ovog grada i dalje nitko nije odgovarao. Nisu se promijenila ni imena funkcionera koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad uvezen i nelegalno deponiran. Navodi se u priopćenju neformalne grupe građana.

I ministar ekologije u HBŽ Hikmet Hodžić i federalna ministarka ekologije Edita Đapo još uvijek su u svojim foteljama. Bez obzira na aferu.

Članovi grupe i aktivisti će medijima na gore navedenoj lokaciji biti dostupni za izjave i fotografiranje u 10h. Takođe, performans će uživo biti prenošen na Facebook stranici Drvar bez italijanskog otpada, dok će nakon događaja medijma biti proslijeđeno priopćenje sa pratećim fotografijama.

Podsjećamo, firma „Krom reciklaža“, koju su u veljači prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta je iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu. Ispostavilo se, međutim, da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo „na papiru“, dok ga u stvarnosti nema.

Ispostavilo se, takođe, da „Krom reciklaža“ nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru. Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I tko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu. Kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku.

Federalni ekološki inspektorat je kasnije utvrdio da je u ovih pet lokalnih zajednica u periodu od 1. lipnja do 4. srpnja 2020. dovezeno i nepropisno deponirano ukupno 414 tona otpada.

Navode iz ove neformalne grupe građana.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com