Društvo „Lara Natural“ d.o.o. preko zakonskog zastupnika – direktora Josipa Sužnja, a povodom teksta nepoznatog autora koji tekst je u cijelosti prenio portal Relax.livno pod nazivom MZ Vidoši; Perači novca - Nezakoniti koncesionar sutra najavljuje radove kojima ugrožava seoska vodocrpilišta, a radi demantiranja laži i potpuno neistinitih činjenica, te upoznavanja javnosti sa stvarnim činjenicama i informacijama povodom nastavka istražnih radnji unutar koncesijskog prostora ima potrebu da priopći sljedeće,

Iz naslova objavljenog teksta, a iza kojeg navodno stoji “MZ Vidoši” proizlazi da će odobreni istražni radovi koncesionara društva Lara Natural d.o.o. ugroziti seoska vodocrpilišta i ostaviti livanjska sela ispod Tušnice bez vode.

U navedenom tekstu se ne navodi niti jedna tvrdnja, niti jedan argumentiran i konkretan razlog, koji bi na bilo koji način ukazao, pa makar i pukim paušalnim navodima, na postojanje bilo kakve realne ili izgledne mogućnosti da se ostvari bombastična najava ugroze seoskih vodocrpilišta na koju u tekstu skreće pozornost nepoznati autor.

Ovim putem još jednom podsjećamo javnost da su društvu Lara Natural d.o.o. odobrena detaljna hidrogeološka istraživanja mineralne sirovine- ležišta podzemne vode, prema projektu koji je rađen od strane društva GIM Geotehnika d.o.o. čije reference su dostupne javnosti i mogu se vrlo lako provjeriti, a čiji su autori doktori hidrogeologije, pa stoga projektom predviđeno bušenja radi provođenja istražnih radnji u cilju utvrđivanja postojanja ležišta podzemnih voda na dubini cca 400 metara niti u kojem slučaju ne može imati utjecaj na površinske izvore.

Ležišta podzemne vode kao mineralne sirovine ne tretira Zakon o vodama na koje se posebno poziva nepoznati autor teksta, jer se iste nalaze u dubini zemljine kore i potpuno su izvan utjecaja izvorskih voda, akumulacija i tekućih voda koje opskrbljuju vodocrpilišta i one nisu predmetom interesovanja investitora.

Sve ove činjenice su itekako dobro poznate autoru teksta, te je upravo to i pravi razlog zbog kojeg nije želio otkriti svoj identitet, jer je potpuno svjestan da svojim tekstom obmanjuje i mještane i javnost, jer iznosi lažne tvrdnje bez argumenata, skrivajući se iza mještana okolnih sela i mjesne zajednice.  

Smatramo da ne spada u dobru novinarsku praksu da se na vlastitom portalu “prenose” tekstovi “nepoznatog autora” u kojima se teško kleveću osobe u tekstu-investitori , a posebno ne u situaciji kad se prije prenošenja tih tekstova ne provjere ni osnonve činjence koje su u tom tekstu iznijete, a posebno ne provjeri tko stoji iza sadržine takvih tekstova, zbog čega će društvo Lara Natural d.o.o. protiv portala koji objavljuje i prenosi lažne činjenice u koje posebno spada tvrdnja “da postoji opasnost da će izvođenje istrsžnih radova dovesti do gubitka pitke vode na postojećim vodocrpilištima “ podnijeti tužbu za klevetu.

U telefonskom razgovoru sa predsjednikom MZ Vidoši gospodinom Ivanom Mišić smo upoznati da se predstavnici mjesne zajednice Vidoši nisu sastajali zadnjih 5 godina, te da obavljeni tekst sigurno ne predstavlja stajalište MZ Vidoši, a niti njegovo stajalište kao predsjednika mjesne zajednice.

U našim ranijim obraćanjima javnosti smo jasno i određeno istakli da iza ovakvih tekstova stoji samo nekolicina osoba, predvođeni bivšim ministrom Ivicom Brešić današnjim predsjednikom gradskog odbora stranke HRS -Livno te Mirkom Krivićem stranačkim kolegom kojeg je koristeći tadašnju poziciju ministra poljoprivrede isti zaposlio u J.P. ŠGD Hercegbosnake šume.

Razlozi ovakvih postupaka, iznošenja ovakvih neistina s ciljem da javno prozivaju i bez osnova prikazuju investitore kao kriminalce koji ovakvim investicijama “peru novce” su investitoru potpuno neshvatljivi i nerazumljivi, jer je društvo Lara Natural osnovano s namjerom da se društvo bavi konkretnom poslovnom djelatnošću, da istraži postojanje ležišta podzemne vode, te ukoliko postoje ležišta utvrdi kolika su i da li je moguća i pod kojim uvjetma njihova eksploatacija.

Ukoliko bi odgovori na ova pitanja bili pozitivni, to bi sasvim sigurno dovelo do značajne investicije u našoj županiji koja bi dovela do gradnje punionice vode i otvaranja 40 novih radnih mjesta, te značajnih pozitivnih posljedica na infrastrukturne objekte koji bi bili prilagođeni punionici koja bi bila izgrađena, a koji bi se ogledali u izgradnji putne povezanosti, povećanje kapaciteta elektro mreže, te javne i komunalne infrastrukture.

Upravo iz ovih razloga je tesko povjerovati da mjestani okolnih sela stoje iza ovakvih tekstova punih laži i neistina protiveci se poduzetim istraznim aktivnostim drustva Lara Natural koje imaju za cilj razvoj jednog proizvodnog i ekološkog projekta, bez negativnih posljedica na okoliš i zdravlje ljudi i koji moze biti od kljucnog znacaja za razvoj cijelog ovog kraja.

Investitor je prije izvođenja istražnih radova ishodio sve potrebne dozvole i odobrenja za izvođenje istražnih radnji, osigurao financijska konstrukciju za realizaciju cijelog projekta, pa je u najmanju ruku očekivao da takva namjera investitora bude dočekana i prihvaćena prijateljski od svakog mještanina ovog kraja.

Upravo iz tih razloga je neshvatljiva pozicija bivšeg ministra Ivica Brešić koji je svoj položaj uglavnom koristio na način da svim sredstvima spriječi ovu investiciju, jer se iz samo njemu poznatih razloga brojnim dopisima i obavještenjima ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obraćao Upravi za inspekcijske poslove tvrdeći da se istražni radovi obavljaju na šumskom zemljištu, a da investitor nije obavio prenamjenu šumskog u građevinsko zemljište, te da investitor nema ishođenu prethodnu vodnu suglasnost za provođenje istražnih radnji.

Upravo zbog ovih razloga je Uprava za inspekcijske poslove HBŽ-a rješenjem od dana 25.09.2019.g. zabranila društvu Lara natural d.o.o. izvođenje istražnih radova do pribavljanja prethodne vodne suglasnosti, a zbog čega je društvo Lara Natural d.o.o. pokrenulo žalbeni, a potom i upravni postupak.

Epilog upravnog postupka je odluka Kantonalnog suda u Livnu br. U-4998 od dana 27.08.2020.g.  kojom su ukinute odluke kojim se zabranjuju istražni radovi društvu Lara Natural d.o.o. uz vrlo jasne upute iz obrazloženja odluke da prethodna vodna suglasnot za odobrene istražne radnje nije potrebna u skladu sa čl.34 Zakona o geološkim istraživanjima .

Postupanje organa Uprave za inspekcije poslove HBŽ-a i Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede sud je u odluci opisao kao grubo kršenje Zakona o geološkim istraživanjima i Zakona o upravnom postupku, jer po jasno izraženom stavu suda isti nisu nadležni da u konkretnom slučaju obustavljaju radove koji su odobreni pravomoćnim i izvršnim rješenjem izdanim od strane Ministarstva gospodarstva HBŽ-a.

U obrazloženju odluke sud jasno i skreće pozornost da je tuženik-Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva suprotno Zakona o šumama paušalno preimenovalo pristupni put u šumski put i pašnjak u šumsko zemljište, budući da je zemljišno knjižnom ulošku 574 parcela na kojoj se prvode istražni radovi po kulturi označena kao pašnjak.

Pored vrlo jasne odluke Kantonalnog suda u Livnu i vrlo jasnih uputa suda, bivši ministar Ivica Brešić zloupotrebljavajući svoj položaj ponovno putem obavijesti zahtjeva od društva Lara Natural da izvrši prenamjenu šumskog zemljišta u građevinsko, te putem šumarskih inspektora Uprave za inspekcijske poslove ponovno zabranjuje izvođenje istražnih radova društvu Lara Natural d.o.o. iako su od strane suda ukinuta rješenja po kojima su zabranjeni istražni radovi baš po tom osnovu; da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a nije nadležno da u konkretnom slučaju obustavlja istražne radove i da suprotno Zakonu o šumama paušalno preimenuje pašnjak u šumsko zemljište. 

Društvo Lara Natural d.o.o. je nakon ovakvih potpuno nezakonitih postupaka pretrpjelo štetu u iznosu od 180.000,00 KM jer su uslijed ugovorne obveze izvođaču istražnih radova, društvu GIM Geotehnika d.o.o. iz Banja Luke isplatili penale zbog nemogućnosti osiguravanja uvjeta za pristup lokaciji radi izvođenja istražnih radova.

Upravo ova činjenica je bila razlogom da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a da se očituje o obavještenjima kojima je bivši ministar Ivica Brešić i nakon donošenja odluke Kantonalnog suda u Livnu tražio od investitora prenamjenu šumskog zemljišta, a kojim obavještenjima i njihovom sadržinom i pored sudskih uputa su bili frapirani i zatečeni i novi ministar Božo Perić i pravnici i službenici ministarstva, nakon čega je Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a dana 22.travnja 2021.g.  donijelo Rješenje kojim je društvu Lara Natural d.o.o. odobren pristup istražnoj lokaciji za provođenje pripremnih i istražnih radnji koji su već ranije odobreni pravomoćnim rješenjem izdanim od strane Ministarstva gospodarstva HBŽ-a.

Smatramo i obavezom obavijestiti javnost i javno ukazati na osobe čije javno djelovanje zapravo i predstavlja jedno isključivo destruktivno ponašanje čiji krajnji ciljevi investitoru i svakoj razumnoj osobi ne mogu biti jasni i razumljivi.

Društvo Lara Natural d.o.o. i ovim priopćenjem obavještava javnost da neće podleći nikakvim pritiscima, ucjenama i lažima, te da nastavlja svoje aktivnosti obavljajući odobrene istražne radnje u cilju pronalaska mineralne sirovine i realizacije ovog projekta.

Livno, 14.05.2021.g.

Lara Natural d.o.o.

Josip Sužanj

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok