Zastupnici u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) na jučerašnjoj sjednici usvojili su izvješće o izvršenju rebalansa proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine.

Kako je kazao Tomislav Čečura iz Ministarstva financija HBŽ-a, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi i primici financiranja na dan 31. prosinca 2020. iznose 69.851.570 maraka što je u odnosu na rebalans proračuna za 2020. godinu 85,58 posto, a u odnosu na izvršenje prihoda i privitaka u 2019. godini 90,32 posto.

- Ukupni prihodi u odnosu na rebalans proračuna za 2020. godinu izvršeni su sa 85,58 posto, odnosno u apsolutnom iznosu izvršenje je manje za 11.770.219 maraka - kazao je Čečura.

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu Hercegbosanske županije, prenosi Fena.

Po riječima ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Marija Lovrića, izmjene i dopune Zakona donose se radi harmonizacije s propisima na državnoj razini.

Izmjenama i dopunama Zakona proširuje se kategorija osoba kojima se može izdati odobrenje za nabavljanje oružja s navršenih 18 godina i to na osobe s položenim lovačkim ispitom.

- Jedna od izmjena ovog zakona odnosi se i na osobe koje su položili lovački ispit što se dokazuje odgovarajućom ispravom da za nabavljanje lovačkog oružja nisu obvezne prolaziti obuku i testiranje koje provodi MUP-a Hercegbosanske županije - kazao je ministar Lovrić.

Na današnjoj sjednici zastupnici su, također, usvojili Zaključak kojim Nacrt strategije razvoja HBŽ 2021. - 2027. može poslužiti kao dobar temelj za izradu prijedloga zakona.

Uime Vlade HBŽ-a zastupnicima se obratila Ivana Mišković koja je kazala da je integrirana strategija razvitka okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, poticanje snaga, rješavanje gorućih problema, ali i odgovor na izazove budućeg razvoja županije.

- U skladu s definiranim strateškim fokusima vizija razvoja Hercegbosanske županije realizirat će se kroz četiri strateška cilja u kojima su zastupljeni svi sektori, počev od ubrzanog ekonomskog razvoja, unapređene društvene infrastrukture, očuvanju okoliša i integrirano upravljanje održivim razvitkom - dodala je Mišković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok