Franjevački muzej i galerija Gorica Livno i ove godine se uključio u obilježavanje Međunarodnog dana i Noći muzeja koji se od 1971. godine obilježava 18. svibnja, te je ovom prigodom tijekom jučerašnjeg dana za sve posjetitelje otvorio svoja vrata od 15 do 23 sata.

Kako je kazala ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Dražena Džeko, cilj Međunarodnog dana muzeja je podizanje svijesti o činjenici da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja i suradnje.

Pogledajte fotogaleriju >>>

“U dvije muzejske zgrade posjetitelji su uživali u bezvremenskim djelima livanjskog velikana Gabrijela Jurkića, te se bolje upoznali s eksponatima sakralne, etnografske i arheološke zbirke kao i zbirke oružja i vojne opreme”, kazala je Džeko.

Posjetitelji su, dodaje, imali priliku pogledati i izložbu slika i skulptura, 30/30, izbor iz fundusa muzeja i galerije Široki Brijeg kojom se obilježava 30 godina rada galerije, od Vlahe Bukovca do Julija Knifera.

Džeko je istaknula da su brojni Livnjaci sinoć posjetili Muzej te mu na taj način dali svoju podršku u ustrajnom očuvanju i promociji kulturne baštine livanjskog kraja. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok