Krajem svibnja, naša škola bila je domaćin Zoom sastanka – osvrt na provedbu metode TEACCH  u direktnom radu s djecom. Radionicu i prezentaciju, kao i promociju rada naše škole pripremile su prof. defektologije Marina Pervan i mag. primarnog obrazovanja Senka Jandrić.

Rezultat je to organizirane edukacije na temu „TEACCH pristup i augmentativna komunikacija u radu s djecom s teškoćama u razvoju” koju je omogućila organizacija „Diakoniewerk” iz Austrije – osnivačka organizacija dječjih vrtića „Sunčani mostˮ u Mostaru i Livnu, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva i socijalnih pitanja Republike Austrije. U sklopu iste planiran je i studijski posjet Austriji te Međunarodni simpozij u Livnu početkom listopada.

TEACCH pristup (Treatment and Education of Autistic and other related Communication Handicapped Children) razvijen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća na Sveučilištu Sjeverne Karoline. Osmišljen je kako bi pružio podršku osobama s poremećajem iz autističnog spektra. Koristi se tehnika strukturiranog učenja, vizualnog planiranja i organizacijskih strategija, te predvidljivog okruženja, a s ciljem da se kod osobe s autizmom poveća samostalnost u svakodnevnim situacijama.
TEACCH pristup temelji se na prihvaćanju različitosti i među samim osobama s autizmom. Za razliku od drugih pristupa i metoda kojima je cilj ublažavanje simptoma i poteškoća koje autizam donosi, te prilagođavanje osoba s autizmom okolini, TEACCH pristup zasniva se na ideji da je okolina ta koja se može prilagoditi svakoj osobi s autizmom kako bi se maksimalno iskoristili individualni edukacijski kapaciteti osobe iz spektra. TEACCH pristup prihvaća da su osobe s autizmom različite, no ne i manje vrijedne u odnosu na tipično neurorazvijene osobe.

TEACCH pristup može povećati djetetovu samostalnost kroz strukturirano učenje, vizualnu podršku i prilagodbu prostora.

TEACCH je efikasan program kojim možemo osobu s autizmom potaknuti da bude usredotočena pri rješavanju zadatka, da ga rješava bez značajnije podrške druge osobe, te da prevlada probleme vezane uz promjenu okoline (tranzicije).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com